Helden van het Volk 1: De Moordenaar zonder Gezicht

Tekenaar(s)
Patrick Boutin-Gagné
Scenarist(en)
Régis Hautière
Olivier Vatine
Uitgeverij
Lauwert Uitgeverij
Verschijningsdatum

Mao goes Marvel

In Shanghai wordt de ene na de andere moord gepleegd. De ene al spectaculairder dan de ander. Op elke moordplaats vindt hoofdinspecteur Wan Chen een pagina vol wijsheden, gescheurd uit het rode boekje van Mao. Zijn onderzoek zit muurvast. Gelukkig heeft bij de jongste moord een peuter de moordenaar gezien. Het meisje kan er nog niet over praten, maar hem tekenen lukt wel. Geconcentreerd tekent ze een kopvoeter met een lelijke, angstaanjagende kop. Hoofdinspecteur Wan Chen begrijpt er niets meer van. Intussen trekt het onderzoek de aandacht van de staatsveiligheid. Zij sturen geheim agente Shao Qian naar Shanghai om er hun kameraad Wan Chen bij te staan.

Helden van het Volk is een strip die ik blindelings gekocht heb. Ik viel als een blok voor de tekeningen van de Canadees Patrick Boutin-Gagné (De Zielenvreter, Terence Trolley, De Orde van de Drakenridders). Zijn hoekige, mysterieuze stijl houdt het midden tussen Christian Gine (Sneeuw) en Thierry Robin (De Moord op de Tsaar, Koblenz, Chinees Rood). Het onderkoelde past perfect voor de Chinese polar. Maar geen strip zonder verhaal. De plannen van scenaristen Olivier Vatine (Aquablue, Niourk) en Régis Hautière (De Oorlog van de Lulu's, De Spectaculairen) zijn op zijn zachtst gezegd razend ambitieus, maar tegelijkertijd niet bijster origineel. Enerzijds heb je het atypische speurdersduo dat elkaar niet kan luchten. Anderzijds lijkt het er in de stad te wemelen van superhelden, goed en slecht, die nu uit de schaduw komen. Tot slot is er een flashback die geënt lijkt op Harmony, De Reuzen en andere Miss Peregrine's Home for Peculiar Children-verhaallijnen waar men kinderen met buitengewone krachten in een instituut samenbrengt. En dan is er nog de schaduw van de grote roerganger Mao die over deze fantasypolar hangt. Het is veel. Toch weten de scenaristen het geheel boeiend te verpakken. De strip leest als een trein en ik blijf de plot geloven. Hopelijk slaagt men erin om alles in het slotdeel, dat in maart verschijnt, netjes te doen landen.

Helden van het Volk is een boeiend getekende, ontspannende flikkenstrip die ook gretig uit het superheldenvaatje tapt. Benieuwd hoe dit ambitieuze verhaal eindigt.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Helden van het Volk
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
sciencefiction
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 21,95