De Vreemde Onderzoeken van Major Burns

Tekenaar(s)
Devig
Scenarist(en)
Devig
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Majoor Fataal

"Le blanc qui chante Toulouse / Le noir qui chante 'I was born to lose'", zingt Michel Jonasz in Joueurs de Blues. Een niets ter zake doende inleiding om mee te geven dat de in Toulouse geboren Devig (Christophe de Viguerie) in De Vreemde onderzoeken van Major Burns een geslaagd stelletje losers neerzet.

Veel successen boeken de onverstoorbare victoriaanse detective majoor Burns en zijn cynische, racistische en ongeremde metgezel dr. Wayne niet in hun bovennatuurlijke zaken. Om er de blues van te krijgen! Maar ze laten het niet aan hun hart komen (aar zorgen de tabak en de alcohol later wel voor). Welgemoed besluit het duo elke bloederige episode, waarin ze af te rekenen krijgen met monsters, duivels, heksen, spoken, mummies en Françaises.

Met knipoogjes naar dr. Jeckyll, Jack the Ripper, Frankenstein en andere victoriaanse horrorfiguren banen de majoor en de dokter zich flegmatiek een weg tussen opgevreten constables, geamputeerde pikken en slakken van Mars. Hun optredens zijn altijd wel voor iemand fataal (de majoor gaat snel door zijn voorraad huishoudsters heen), maar voor ons hilarisch.

Zowel humor als tekeningen liggen geheel in de klare lijn van het ook al onwaarschijnlijke duo van de naïeve journalist/dierenliefhebber Scott Leblanc en zijn onvrijwillige kompaan, de kettingrokende professor Moleskine, waar PhilippeDe KatGeluck mee aan tafel zat. Heerlijke zwarte humor, heldere tekeningen in korte verhaaltjes, afgewisseld met nog kortere en zo mogelijk nog absurdere tussendoortjes. Ideaal voor de losers onder ons die hun blues wat willen verlichten, dus.

Nog even een dienstmededeling: majoor Burns is dringend op zoek naar een nieuwe huishoudster. Kandidaten mogen zich aanmelden op adres kantoor.

KOEN DRIESSENS

Reeks
De Vreemde Onderzoeken van Major Burns
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
fantasy
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,95
hardcover
€ 20,95