Waar Is het Dagboek van Anne Frank

Tekenaar(s)
Lena Guberman
Ari Folman
Scenarist(en)
Ari Folman
Uitgeverij
Prometheus
Verschijningsdatum

Liefste Kitty

Ari Folman is al een groot deel van zijn leven gefascineerd door Anne Frank. Zelf een kind van ouders die gelukkig wel de Auschwitz-verschrikkingen hebben overleefd, leek hij wel voorbestemd om iets rond het Joodse meisje te doen. In 2017 maakte hij al een stripversie van Het Achterhuis, samen met David Polonsky, de man waarmee hij ook al de prijswinnende geanimeerde documentaire Waltz with Bashir op poten zette.

In deze Waar is het Dagboek van Anne Frank herkauwt hij niet een zoveelste interpretatie van het alomgekende verhaal, maar bombardeert hij het dagboek zelf tot protagonist. Met zijn tekenfilm uit 2021 mikte hij resoluut op een jong publiek, maar jammer genoeg raakte de release wat ondergesneeuwd door de coronapandemie en de Nederlandse film Mijn Beste Vriendin Anne Frank die bijna tegelijk gereleased werd en het verhaal vertelt vanuit het oogpunt van Annes vriendin Hannah Goslar. Met de verstripping door Folman en tekenares Lena Guberman krijgt deze versie hopelijk een nieuwe kans.

Als door een hevige storm het roodgeruite dagboek van Anne tot leven gewekt wordt en als Kitty door de Amsterdamse straten gaat zwerven, staat half Nederland op zijn kop. Het dagboek is immers werelderfgoed en hoort thuis achter glas in het Anne Frank Huis aan de Amsterdamse Prinsengracht. Door de ogen van Annes fictieve vriendin Kitty (waaraan ze het gros van haar dagboekmijmeringen richtte) krijgen we het verhaal van het Achterhuis op een net iets andere manier te lezen.

Aanvankelijk is het even wennen aan deze magisch-realistische insteek, maar als je je initiële bezwaren opzij hebt gezet, schiet er een erg knappe en gevoelige strip over. Folman legt bovendien ook de nodige links met de huidige vluchtelingencrises en aarzelt ook niet om de vercommercialiseerde adoratie voor Anne door een kritische bril te bekijken. Tel daar nog de fijne tekeningen van Guberman en de sfeervolle inkleuring van Asya Eizenstein bij en je houdt een meer dan geslaagde adaptatie over die jong en oud zal aanspreken en bovendien de goedkeuring kreeg van het Anne Frank Fonds.

MARIO STABEL

Lees ook dit interview met Ari Folman.

Reeks
Waar Is het Dagboek van Anne Frank
Pagina's
160
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 22,50