De Tekening

Tekenaar(s)
Marc-Antoine Mathieu
Scenarist(en)
Marc-Antoine Mathieu
Uitgeverij
Sherpa
Verschijningsdatum

Kunst geeft het leven glans

De Franse tekenaar Marc-Antoine Mathieu (°1959) begint eindelijk verdiende bekendheid te krijgen in het Nederlandstalig gebied na de vertaling van enkele vroegere grafisch opmerkelijke en filosofische albums, zoals De Oorsprong, De Krochten van het Vourlé, Wachten op K... In die albums word je telkens geconfronteerd met leefwerelden die absurd lijken, maar in werkelijkheid weleens de ware weergave van een realiteit zouden kunnen zijn, en die je leren door een andere bril te kijken.

De Tekening, oorspronkelijk Le Dessin (Delcourt 2001), staat los van de avonturen van Maurits Cornelis van Esk, een ambtenaar in het ministerie van Humor. Het vertelt het verhaal van een diepe vriendschap tussen twee kunstenaars, Emile en Edouard, en begint met de begrafenis van Edouard. Daarna voelt Emile zich bijzonder eenzaam en beseft ten volle de waarde van hun geanimeerde discussies over de zin van kunst. Enkele dagen later brengt de postbode een briefje van Edouard met een sleutel van diens meubelopslagplaats. Het blijkt een enorm magazijn te zijn met kunstwerken die een hele kunstgeschiedenis omvatten volgens de visie van Edouard. Één werk trekt de aandacht van Emile: een tekening van Edouard van diens eigen appartement. Emile neemt de tekening mee naar zijn atelier en begint ontelbare, minuscule details te ontdekken in de tekening. Hoe aandachtiger hij kijkt, hoe meer dingen hij ziet: verborgen portretten, stillevens, weerspiegelingen, enzovoort. Een ganse wereld gaat voor hem open. Heeft Edouard hiermee een boodschap willen achterlaten die de vriendschap onderlijnt en overstijgt? De zoektocht naar de ware boodschap houdt niet op.

Marc-Antoine Mathieu besteedt steeds veel aandacht aan de architecturale weergave van gebouwen en interieurs. Ook de figuren worden voortdurend rigoureus neergezet in zwart-wit, zonder nuancerende grijstinten. Een opvallende uitzondering in al zijn albums zien we hier in fine waar volgens verborgen aanwijzingen Emile kleuren aanbrengt middenin de bewuste tekening, zodat onverwacht het gelaat van Edouard verschijnt.

Een verzorgd uitgegeven album door Sherpa dat uitnodigt om opnieuw vast te nemen en nieuwe elementen te ontdekken.

JAN GOFFIN

Reeks
De Tekening
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 24,95