Fantastic Four: Life Story 1-2

1. De 60's & 70's - 2. De 80's & 90's

Tekenaar(s)
Sean Izaakse
Scenarist(en)
Mark Russell
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Ge- en ongemakken van het ouder worden

In 2019 lukte het schrijver Chip Zdarsky en Spider-Man-legende Mark Bagley om een vernieuwend verhaal over de muurkruiper te maken. Spider-Man: Life Story was gebaseerd op het uitgangspunt dat Peter Parker steeds ouder werd en als verhaal begint met een tiener in de jaren 1960 en eindigde met een oude man in de jaren 2010. Bij Marvel weet je één ding zeker: als een idee goed is: gaan ze het uitmelken. Het was daarom wachten op de volgende helden en de keuze viel op de Fantastic Four. Gelukkig voor ons vertaalt Dark Dragon Books ook deze uitgave in het Nederlands. In het Nederlands is er de afgelopen veertig jaar veel minder vertaald van de Fantastic Four dan van Spider-Man.

De samenstelling van de Fantastic Four wil nog weleens wisselen, maar de oorspronkelijke cast is nog altijd de beste. Wetenschapper Reed Richards, zijn vrouw Susan Storm, haar broer Johnny en diens vriend Ben Grimm. Hun vele avonturen beginnen in de jaren 1960 wanneer ze door galactisch ongeluk terugkeren op aarde met nieuwe superkrachten. Reed is Mister Elastic geworden, zijn lichaam kan zich uitstrekken en hij is ook nog een briljant wetenschapper. Susan kan zich onzichtbaar maken, Johnny wordt een levende toorts en Ben wordt Thing, een wezen van steen. Reed krijgt een visioen dat een wezen, genaamd Galactus, op weg is naar de aarde. In de oorspronkelijke comics uit die tijd wordt Galactus ook al opgevoerd, de planetenvernietiger gaat al lange tijd mee. Net als zijn beroemde boodschapper Norid Radd, beter bekend als de Silver Surfer.

In de Life Story-cyclus doemt de Silver Surfer pas op in de jaren 1990. De wereld heeft al eerder kennisgemaakt met de plannen van Victor von Doom (Doctor Doom) en in de jaren 1980 komt een van de leden om het leven. De blinde kunstenares Alicia Masters komt in het leven van Ben Grimm en de fascinatie van Reed om de wereld te waarschuwen voor de komst van Galactus gaat ten koste van zijn relatie. Wel houden we er het Star Wars-programma aan over, wat daadwerkelijk is ontstaan in de jaren 1980 als bescherming tegen met name Russische agressie.

Schrijver Mark Russell voert veel bekende namen uit de originele Fantastic Four op en dat zorgt voor een aangenaam verhaal waarin de personages ouder worden en geconfronteerd worden met alle ge- en ongemakken van het ouder worden. Life Story is een origineel uitgangspunt en dat waarderen we altijd in een tijd waarin de markt wordt overspoeld met veel tegenvallende comicuitgaven.

Er zijn nog genoeg andere superhelden waarvan een Life Story-concept een welkome aanvulling zou zijn. Daredevil en de Punisher als solohelden bijvoorbeeld, maar ook de teams Avengers en X-men.

In het verleden zijn er vier films over de Fantastic Four gemaakt (de eerste uit 1994 werd echter nooit gereleased), maar deze maken geen deel uit van het Marvel Cinematic Universe. In de nieuwe Doctor Strange-film, die nu in de bioscoop draait, komt het personage van Reed Richards wel voor, weliswaar van een ander universum. De deur voor een Fantastic Four-film staat hiermee wel op een kier.

DAI HEINEN

Reeks
Fantastic Four: Life Story
Deel
1-2
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
comic
superheld
Extra
deel 1 en 2 van trilogie
Prijs
€ 10,95