Bad Reputation: Het Ware Verhaal van Emmett Dalton 1

Tekenaar(s)
Emmanuel Bazin
Scenarist(en)
Antoine Ozanam
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Geschiedenis van een outlaw

De naam Dalton doet ons in eerste instantie denken aan de bekende vier Daltons, Joe, William, Jack en Averell, die steevast in de strips van Lucky Luke naar de gevangenis worden gebracht. Het is echter zogezegd familie — de neven Dalton — van de echte Daltons, bedacht door René Goscinny en getekend door Morris. De werkelijke Dalton-bende bestond uit de broers Grat (Grattan), Bill (William), Bob (Robert) en Emmett Dalton die rond 1890 in het Wilde Westen opereerden. Grat en Bob stierven in 1892 bij een bankoverval en Emmett belandde in de gevangenis.

In deze strip begint het verhaal in 1908 in Tulsa, Oklahoma. Na een gebed in de kerk voelt Emmett dat hij gevolgd wordt. Hij is bijzonder op zijn hoede na hun bankovervallen en veertien jaar in de gevangenis te hebben gezeten. Hij overmeestert de man die hem volgde. Het is ene John Tackett die zich voorstelt als een filmproducent en die Emmett meende te herkennen als de Emmett Dalton van de toenmalige Dalton Brothers. Hij wil Emmett een job aanbieden omdat de filmmaatschappij een film wil maken over de Daltons. Er zijn werkdocumenten en een script, maar het zou nog beter zijn indien dat alles kan nagelezen worden en aangevuld met informatie uit de eerste hand. Emmett weigert oorspronkelijk. Hij wil niet meer aan zijn verleden herinnerd worden, maar kan toch overhaald worden een blik te werpen op het script. Een aantal voorvallen komen daarbij opnieuw levendig voor de geest en hij merkt dat absoluut niet de ware toedracht wordt weergegeven. Omdat hij het toch belangrijk vindt dat de juiste geschiedenis van de Daltons verteld wordt, wil hij alsnog meewerken aan het filmproject.

Antoine Ozanam heeft al ruim zijn sporen verdiend als scenarist in vele albums (recent nog het door Daedalus in vertaling gestarte Klaw), maar voor tekenaar Emmanuel Bazin is het zijn eerste album. De schilderachtige tekenstijl zonder zwart afgelijnde figuren mag gezien worden, vooral de in aquarel overwegende inkleuring spreekt aan en creëert sfeer. Het is ietwat vergelijkbaar met de aquarelstijl van Christian De Metter.

De flashbacks van Emmett verlopen in het album zonder tekstuele overgang en nopen je je hoofd erbij te houden. Het is interessant om meer te vernemen over de achtergrond van de beruchte Dalton Brothers, hoe ze door tegenslagen en een bedenkelijk stelsel van ordehandhaving en magere vergoeding van US-marshalls, die ze zelf ooit waren, op het verkeerde pad raakten. Als men ziet hoe vaak toen een vuurwapen diende bovengehaald om een dader neer te leggen of zich te verdedigen, is het grotendeels een verklaring voor de huidige ingeburgerde veknochtheid aan wapens in de Verenigde Staten.

We zijn benieuwd naar het verdere verloop in deel 2.       

JAN GOFFIN

Reeks
Bad Reputation
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
western
Extra
deel 1 van tweeluik
Prijs
€ 20,95