Golgotha 1: De Arena der Verdoemden

Tekenaar(s)
Enrique Breccia
Scenarist(en)
Laurent-Frédéric Bollée
Alcante
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Kracht

Pompeï, 63 na Christus. Lucius wil nog eenmaal schitteren in de arena voor hij zijn wapens als geliefde en bewonderde gladiator neerlegt en een ongeslagen carrière afsluit. Hij heeft een deal met Julius, de rijkste man van Pompeï die zich wil laten verkiezen tot volkstribuun dankzij de publiekelijke steun van Lucius. Een deel van de overeenkomst bestaat uit de hand van Julia, de zelfzekere dochter van Julius. Meester Claudius wil niet met lede ogen toestaan dat hij zijn beste gladiator verliest. Hij beschouwt het als verraad van Lucius. Voor diens laatste kamp heeft Claudius, tegen de afspraak in, een andere tegenstrever voor Lucius in petto. Deze zal hem vernederen in de arena waardoor het lot van Lucius een compleet andere wending krijgt. Intussen krijgen de Romeinen te maken met een aangespoelde drenkeling met vreemde littekens aan armen en voeten. De Jood laat zich Eliakum noemen en hij is al tweemaal gestorven. Hij komt met de boodschap dat een niet te bevatten mysterie het machtige Rome bedreigt. Hoe het verhaal van de verminkte gladiator en de onsterfelijke Jood met elkaar verweven zullen raken, valt nog af te wachten, al weten we wel hoe het de stad Pompeï zal vergaan...

Golgotha leest aanvankelijk als een stroef en pompeus verhaal, ook nog ontsierd door schrijffouten. Gaandeweg neemt de menselijkheid van de mannetjesputters de bovenhand wanneer zwaktes, met complicaties, worden uitgespeeld. Laurent-Frédéric Bollée en Alcante bundelden al eerder de krachten voor de trilogie Laowai en de meesterlijke documentaire De Bom. Met Golgotha kunnen ze spierballen laten rollen en mysterie opbouwen.

De 76-jarige Enrique Breccia is een veteraan. De Argentijn was actief voor de Amerikaanse comicindustrie en voor diverse Europese uitgeverijen. Golgotha is zijn meest recente reeks waarin hij andermaal zijn realistische kracht kan botvieren. Zijn realisme is net iets extremer uitgewerkt, zodat het album vol karakterkoppen met indrukwekkende lijven staat. Eigen aan veel van zijn Argentijnse collega's beheerst hij het gebruik van gedurfde zwart-witcontrasten die het drama versterken.

Hoe verder we oprukten in het verhaal, hoe meer het ons kon overtuigen. De duurdere luxe-uitvoering met extra katern lijkt ons evenwel te veel glorie.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Golgotha
Deel
1
Pagina's
56 (hardcover) • 72 (luxe)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95
luxe met linnen rug, schetsdossier en gesigneerde ex libris
€ 49,95