Anaxilea

Tekenaar(s)
Jéronaton
Scenarist(en)
Roger Seiter
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Aftakeling

De stad Troje wordt na negen jaar beleg met een list ingenomen door de Grieken. Het vrouwelijke krijgersvolk de Amazones, die de Trojaanse koning Priamus kwamen helpen, hebben hun koningin verloren. Drie kandidates, Kepes, Lysippe en Anaxilea, worden het kamp uitgestuurd. Ze moeten zoveel mogelijk mannen ombrengen en hun rechterduimen afsnijden. Wie met de meeste duimen terugkomt, is de nieuwe koningin. De andere twee dienen als offer aan de goden. Lysippe en Anaxilea wagen zich meteen aan het uitschakelen van jagers en krijgers, terwijl de blonde Kepes onschuldige vissers doodt. Wanneer Anaxilea op een vijand stuit, herkent ze een ketting om diens hals. De man was getrouwd met een vrouw die de dochter was van een Amazone. Ze krijgt het niet over haar hart hem te doden, maar intussen vormt hij een last die haar verhindert meer rechterduimen te verzamelen. Terwijl er iets moois tussen de twee bloeit, maakt een van de twee anderen haar medekandidate af. En nu heeft ze het gemunt op Anaxilea, de verraadster van haar volk...

We hebben het raden naar waarom precies Kepes, Lysippe en Anaxilea prompt zijn uitverkoren om koningin te worden. En zo zie je maar dat op elke pagina in hun grote, blote borsten rondlopende dames ons niet afleiden van het verhaal. Roger Seiter, bekend van onder meer Fog, H.M.S. - His Majesty's Schip, Lefranc en Wild River, baseerde zich op beschrijvingen uit Homeros' Ilias en mythes en legendes over het befaamde, maar weinig historische krijgersvolk om een volstrekt fictief verhaal te schrijven. Het is aan de magere kant, hoofdzakelijk gestuwd door de wedstrijd om koningin te worden, maar vermakelijk is het wel.

Jéronaton kan prachtig schilderen en het oogt op het eerste gezicht aantrekkelijk als we het louter illustratief bekijken. Zijn anatomische kennis is naar behoren. De wapenuitrusting en wapens van de personages, mannen en vrouwen, is geloofwaardig. Het valt ons echter niet mee om enig inlevingsvermogen met personages te betonen door hun doodse expressies. De oude officier Procas acteert nog het best met een breder scala aan emoties dan enkel turen. Misschien eigen aan het karakter van de bikkelharde Amazones zie je hen vooral zielloos staren. De oudere illustraties die het historisch dossier illustreren, stralen zoveel meer uit. Aansluitend zit ook nog een grafisch dossier met tientallen Amazones die vechten of poseren als pin-ups. We zeggen het niet graag, maar Jéronatons hoge leeftijd (hij is 79) speelt hem wellicht parten. De onvermijdelijke aftakeling merken we op grafisch gebied ook bij andere tekenaars van een respectabele leeftijd.

Voor de rest moeten we je niet voor de gek houden. Er is een publiek voor erotisch getinte avonturen die Dark Dragon Books je graag aanbiedt.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Anaxilea
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
€ 24,95