Jukebox Motel 1-2

1. De Tegenspoed van Thomas Shaper - 2. De Levens en Sterfgevallen van Robert Fury

Tekenaar(s)
Marie Duvoisin
Scenarist(en)
graffin
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Kassa met Cash!

"Werk om iets op te bouwen dat gelijk is aan wat je hebt vernietigd", is wat zijn vader Thomas bezweert wanneer hij in 1965 de ouderlijke woning in Quebec verlaat en de toekomst van hun boerderij hypothekeert om schilder te worden in New York. Thomas is een zondagskind: zijn aanvankelijk sceptisch onthaalde kunst wordt opgemerkt door Andy Warhol en dat betekent kassa kassa! Maar hij ontvlucht meteen het benauwende succes (en zijn lief), om in Californië pal in de armen van Johnny Cash te lopen, die een vriend voor het leven wordt. In een afgelegen schuur, waar ook Cash "de dingen op een rijtje kan zetten", bouwt Tom wars van financiële voorspoed een nieuw kunstenaarsbestaan op, zonder of toch met zijn soulmate Joan (die toevallig nog eens songteksten schrijft). De kunstmaffia van New York weet hem echter te vinden...

Na een roman en een kortfilm schreef componist-auteur-regisseur Tom Graffin zijn Jukebox Motel uit tot een stripscenario, in beeld gebracht door Marie Duvoisin (die eerder het liefdesverhaal Onze Navelstreng maakte). Zij bewerkte dit soms wollige verhaal over wroeging en verlangens tot een evenwichtige en vlot leesbare strip in twee delen, dankzij een toegankelijke tekenstijl en vooral niet te veel zware teksten.

Jukebox Motel is soms wat melodramatisch en ingewikkeld, en af en toe zou je Tom een schop onder zijn kont willen geven om hem op het rechte pad te zetten, maar zijn zoektocht naar zichzelf en het geluk is uiteindelijk een universeel verhaal, een pijnlijk boeiend relaas dat ons eraan herinnert dat je het grote geluk vaak niet zo ver moet zoeken.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Jukebox Motel
Deel
1-2
Gebaseerd op
de roman van Tom Graffin
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
56
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet tweeluik
Prijs
per hardcover
€ 19,95