Bodegas 2: Rioja

Tekenaar(s)
Francisco Ruizgé
Scenarist(en)
Eric Corbeyran
Uitgeverij
INdruk
Verschijningsdatum

Intriges in de wijnwereld

Een goed glas wijn lust ik wel altijd, en zeker een karaktervolle Spaanse. Om die reden trok het tweeluik over bodega’s me aan.

Het verhaal begint in Barcelona in juni 2007 bij een blinde degustatie met gerenommeerde proevers. De wijnetiketten zijn afgedekt zodat er geen beïnvloeding kan zijn door befaamde namen. Het is duidelijk enkel de smaak die telt. Op het einde zijn de proevers het erover eens: de eerste prijs gaat naar een fles die uit de regio Rioja blijkt te komen van een totaal onbekend wijndomein, El Ausente. In gespecialiseerde tijdschriften verschijnen meerdere artikels over deze wijn maar niemand slaagt erin te achterhalen wie de eigenaar is van het domein. Tijdens een wijnsalon in Parijs 2012 blijkt Geraldine, een jonge journaliste bij een Frans wijnvakblad, nog steeds geïntrigeerd te zijn in deze zaak, de eigenaar kon ondertussen immers nog steeds niet achterhaald worden. De hoofdredacteur geeft haar drie dagen tijd om samen met een fotograaf in Rioja het mysterie te achterhalen. Ze informeren bij een naburig wijndomein, maar zonder resultaat. In een opslagplaats van El Ausente kunnen ze stiekem het merk van de wijnvaten achterhalen om daarna bij deze fabrikant te trachten iets los te peuteren, maar evenmin zonder succes. Uiteindelijk kunnen beiden aan de slag als druivenplukker op het bewuste domein. Geraldine hoopt op deze manier toch contact te kunnen leggen met de eigenaar van het domein om de ontstaansgeschiedenis te kunnen achterhalen.

De albums zijn getekend door Francisco Ruizgé op scenario van Eric Corbeyran en ingekleurd door Paulo Francescutto. Ze verschenen oorspronkelijk in het Frans bij Glénat in 2014 en 2015, de Nederlandse editie bij het verdienstelijke INdruk. Corbeyran is een heel actieve scenarist, onder andere gekend van Châteaux Bordeaux, 14-18, De Zang van de Vampiers, Elfen,... Tekenaar Ruizgé is gekend voor Luxley, bijdragen aan de reeks De Orde van de Drakenridders en recent het voortreffelijke one-shot De Man in de Schaduw. Zijn stijl zou ik omschrijven als een verfijnde klare lijn.

Ligging en klimatologische omstandigheden zijn uiteraard bepalende factoren voor de groei en de smaak van wijndruiven, maar daarnaast zullen wijndomeinen altijd wel een beetje geheimzinnig doen over hun productieproces, over de maceratie, de gisting, de persing, de rijping op vaten en de duur ervan alvorens te bottelen. En zoals vaak in de wijnbouw speelt er op de achtergrond van deze albums ook een familiale geschiedenis. Hier wordt er alvast nog een informatieve inkijk gegeven over enkele onderdelen in het productieproces, zoals onder meer het assembleren van een wijnvat.

Een prikkelend scenario met interessante informatie, mooi in beeld gebracht.

JAN GOFFIN

Reeks
Bodegas
Deel
2
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
thriller
Extra
slot van tweeluik
Prijs
€ 19,95