Ange Leca

Tekenaar(s)
Victor Lepointe
Scenarist(en)
Tom Graffin
Jérôme Ropert
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Als het druppelt in Parijs...

We hebben het de voorbije dagen en weken met eigen ogen gezien: water heeft het potentieel om het uitzicht en zelfs het functioneren van een stad tijdelijk of permanent te veranderen. Dat is hier en nu zo, maar evenzeer vroeger en elders. Zeker als er een rivier midden door de stad stroom.

Het Parijs van 1910 staat onder water, want de Seine is zo’n rivier. Het water brengt alles naar boven dat normaal verborgen blijft. Vuil, ongedierte, ziekte en nu zelfs een lijk. De aan lager wal geraakte journalist Ange Leca — waar ligt de wal überhaupt als je stad blank staat — is onderweg naar de uitgang. Om aan zijn bazen, en wie weet ook zichzelf, te bewijzen dat hij zijn verslaving(en) te boven kan komen, bijt hij zich vast in de zaak van het lijk dat het water heeft prijsgegeven. Met wat geluk krijgt hij zijn leven zo weer op de rails. Helaas zal dat alleen lukken als de moordzaak niet te veel interfereert met zijn privéleven.

Scenarist Jérôme Rupert is onbeslagen in het stripwereldje en ook zijn co-scenarist Tom Graffin heeft met het tweeluik Jukebox Motel een kwantitatief beperkt oeuvre. De zoektocht van Ange Leca had dus zomaar het zoveelste klassieke moordmysterie kunnen zijn. Maar door het hoofdpersonage een getormenteerde verslaafde te maken, die bovendien moet functioneren in een stad die uit haar gewone doen is, creëren de auteurs net dat beetje gelaagdheid extra dat nodig is om de aandacht vast te blijven houden.

Dertiger Victor Lepointe heeft naast deze Ange Leca nog geen werk van hem in het Nederlands zien uitgeven. In het Frans presenteerde hij eerder wel al twee one-shots waarvoor hij overigens ook het scenario schreef: La Guerre des Loups (2017) en Après l'Orage (2021). Na het zien van deze one-shots en het lezen van deze Ange Leca kunnen we alleen maar oproepen om deze man een breed forum te geven. Het natte, in de mist gehulde Parijs wordt door Lepointe feilloos sfeervol weergegeven. De sfeer in zijn Franse one-shots omvat vleugjes Lax en Étienne Le Roux.

De man is sterk in inkleurkeuzes. Geef hem nog wat tijd om verder te groeien en dan gaan we beslist nog veel meer van hem zien.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
Ange Leca
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 21,95