Het Echte Verhaal van de Far West 5: Chief Joseph

Tekenaar(s)
Gabriel Andrade
Scenarist(en)
François Corteggiani
Farid Ameur
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Interessante western

Met de vertaling van het vijfde deel uit de reeks Het Echte Verhaal van de Far West is de achterstand op de Franse albums ingelopen en begint het wachten op het volgende deel. Westernstrips behoren duidelijk tot mijn favoriete reeksen en ik kan me nu gaan richten op de reeks West Legends die in vertaling verschijnt bij uitgeverij Daedalus. Elk album uit Het Echte Verhaal van de Far West is gebaseerd op waargebeurde feiten en staat onder supervisie van professor Farid Ameur, die is gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis.

Dit keer is Chief Joseph aan de beurt, de aanvoerder van de Nez Percé-indianenstam. Hij was een wijze man die leiding gaf aan zijn stam tegen het Amerikaanse leger in de periode rond 1877. Opperhoofden als Sitting Bull en Cochise kennen we al uit andere westernreeksen, maar Chief Joseph hadden we nog niet eerder opgemerkt. In het verhaal staan ook de gebeurtenissen vanaf 1877 centraal en leren we hoe de Nez Percés worden verdreven van hun oorspronkelijke leefgebieden. De oorzaak is terug te vinden in blanke kolonisten die zich willen vestigen op de vruchtbare gronden van de indianen waar ook goudaders zitten. Jaren later komen daar ook nog oliebronnen bij. De manier waarop is omgegaan met de oorspronkelijke bewoners verdient geen schoonheidsprijs. Dat maakt dit album ook interessanter dan menig andere western. Hier maken we kennis met de ontberingen die de indianen hebben moeten doorstaan.

Wijlen François Corteggiani verzorgde het scenario en hield zich keurig aan de gegevens in het dossier van professor Ameur dat achterin het album is opgenomen. De meer dan geslaagde tekeningen van de in Macau geboren tekenaar Gabriel Andrade versterken het verhaal nog meer. Hij werkt vooral voor Amerikaanse uitgeverijen en in het Nederlands is alleen het album De Onderzoeken van Machiavelli van hem vertaald. Het is gedetailleerd en realistisch. Van zijn werk mag er gerust meer vertaald worden. Zijn stijl is vergelijkbaar met die van Franz Drappier, bekend van onder andere Lester Cockney en Jugurtha.

Dit album is een interessante western. Als je op zoek bent naar iets anders dan het standaard westernsegment, richt dan het vizier eens op deze op feiten gebaseerde reeks waarvan ik dit deel een van de betere vind.

DAI HEINEN

Reeks
Het Echte Verhaal van de Far West
Deel
5
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
softcover
€ 9,99
hardcover
€ 17,99