Buck Danny: De Integrale 13

45. De Geheimen van de Zwarte Zee - 46. Het Spooksquadron - 47. Verboden Gebied - 48. Strijd boven de Bergen

Tekenaar(s)
Francis Bergèse
Scenarist(en)
Jacques de Douhet
Francis Bergèse
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum

Integraal vliegt goed

Integrale uitgaven met een uitgebreid dossier, het concept lijkt eenvoudig maar de makers hebben er een hoop werk aan. Interviews met auteurs en nabestaanden en verzamelen van ouder en vaak al bijna vergeten werk kost een hoop moeite en tijd. Ook deze keer mag het resultaat er wezen, de dertiende integrale van Buck Danny is een welkome versterking voor onze integrale stripluchtmacht. Het te verschijnen veertiende deel sluit deze integrale periode af en dan zijn alle verhalen in de reguliere reeks uit het tijdperk Jean-Michel Charlier, Victor Hubinon en Francis Bergèse opnieuw uitgegeven.

Buck Danny: De Integrale 13 bevat een uitgebreid achtergronddossier waarin wordt stilgestaan bij de periode na het overlijden van Charlier op 10 juli 1989. Door het plotseling wegvallen van de schepper van reeksen als Buck Danny, Roodbaard en Blueberry ontstaat er een scenariogat voor deze commerciële toppers van de toenmalige uitgeverij Novedi. Na een zoektocht valt de keuze uiteindelijk op Jacques de Douhet voor de reeks Buck Danny. Hij is gespecialiseerd in militaire en maritieme strategie en zijn album De Geheimen van de Zwarte Zee werd goed ontvangen door de pers, uitgeverij en lezers. Hoewel de uitgeverij graag met hem verder wou, besloot de Douhet om niet te kiezen voor een vervolg ondanks dat het idee voor het verhaal al was bedacht. Bergèse besloot op zijn beurt om behalve voor de tekeningen ook voor het scenario in te staan. Zijn eerste album, Het Spooksquadron, speelt zich af tijdens de oorlog in Joegoslavië. In de verhalen Verboden Gebieden en Strijd boven de Bergen wordt het strijdtoneel verplaatst naar het fictieve Zuid-Amerikaanse land Managua. Voor Charlier bekend terrein want Tanguy en Laverdure hebben het luchtruim hiervan ook al eens verkend.

Mocht het dossier je nog niet voldoende aanleiding hebben gegeven om deze integrale aan te schaffen, dan zal het korte verhaal De Mascotte uit 1995 dat alsnog doen. Het is een verhaal van 6 pagina’s door Bergèse en speelt zich af aan het begin van de reeks. Het is ooit in 2001 opgenomen in een eerdere integrale versie van Buck Danny, maar pas nu is het opnieuw beschikbaar.

DAI HEINEN

Reeks
Buck Danny
Deel
13
Pagina's
320
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
luchtvaart
Extra
complete verhalen met dossier, deel 13 van veertiendelige reeks
Prijs
€ 34,50