Rollenspel 1: Voor

Tekenaar(s)
Giuseppe Liotti
Scenarist(en)
Pascal Bertho
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum

Inhuman Resources

Een roman van Pierre Lemaitre die verstript wordt, daar gaan we blind voor. De Kleuren van de Brand, Tot Ziens Daarboven en De Verhoeven Brigade staan daar borg voor. Netflix zag er ook al brood in. Rollenspel werd in 2020 een zesdelige reeks (Dérapages) met de ex-profvoetballer Eric Cantona in de hoofdrol. Met vreugde stellen we vast dat Michel Bussi (Zwarte Waterlelies, Ogen Zo Blauw) pittige concurrentie krijgt.

Alain Delambre, in betere tijden een manager human resources, is nu al vier jaar werkloos. Door zijn gevorderde leeftijd (57) maakt hij geen kans op een nieuwe job. Alain en zijn vrouw Nicole zien hun financiële positie penibel worden. Bijbaantjes moeten helpen om hun armzalige, beschimmelde appartement te kunnen behouden. Het maakt Alain humeurig en agressief. Hun sociale leven brokkelt af. En daar is dan plots een advertentie voor een functie als HR-assistent. De kandidaten moeten vijf onwetende topfunctionarissen van het bedrijf testen op hun moed, stressbestendigheid en trouw. Op hun beurt zal directeur Alexander Dorfman de HR-kandidaten testen. Een vreemd rollenspel zal de hoofdrol spelen. Alain denkt wel een kans te maken en daar heeft hij veel — lees: alles — voor over. Hij heeft immers ervaring en volwassenheid als troeven. Maar met Pierre Lemaitre — of met Pascal Bertho, zo je wil — weten we dat we goed zitten voor een aantal verrassende plotwendingen. De managers zullen getest worden in een gewelddadige dynamische situatie: een nepgijzeling. De directie speelt met macht, zonder gewetensbezwaren. Alain wil de toxische werksfeer bij grote bedrijven aanklagen en gaat all-in. Is hij verward? Kunnen we van terrorisme spreken of is het een geval van totale verstandsverbijstering? Zijn vrouw Nicole en hun dochters Lucie en Mathilde volgen deze evolutie vol onbegrip. 

De angst en de werkdruk door het wangedrag van de CEO's wordt door Giuseppe Liotti realistisch uitgebeeld. Hij maakt wel graag werk van de mensen hun neuzen is ons opgevallen. Hij gooit ook hoge ogen met de reeks Countdown samen met Matz (De Killer, Tango).

Vele managers zullen zich door die verstikkende vernederingen herkennen en zullen Alain ongetwijfeld ondersteunen. Deze persiflage op werkloosheid hakt er diep in! CEO Giuseppe Liotti moet zeker niet te lang wachten met deel 3.

CHRIS HUYBRECHTS

Reeks
Rollenspel
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Pierre Lemaitre
Pagina's
64
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
thriller
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
€ 10,95