Asterios Polyp

Tekenaar(s)
David Mazzucchelli
Scenarist(en)
David Mazzucchelli
Uitgeverij
Oog & Blik | De Bezige Bij
Verschijningsdatum
juli 2011

Ingenieus als een Zwitsers zakmes

Asterios Polyp is een bekroonde architect van middelbare leeftijd wiens ontwerpen het nooit schopten tot de uitvoering ervan. Hij is een strenge leraar en een onverbeterlijke vrouwenversierder. Wanneer zijn appartement in New York in vlammen opgaat, redt hij enkel een aansteker, een polshorloge en een Zwitsers zakmes. Hij besluit daarop om met zijn laatste centen en zonder verder bezit de stad te verlaten en ergens in het binnenland te stoppen. Door zijn talent om alles te onthouden wat hij leest, kan hij aan de bak als automonteur nadat hij in de plaatselijke bibliotheek alles over het herstellen van wagens heeft geleerd. Hier probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen. Aan de hand van flashbacks kom je te weten wat hem tot deze impulsieve daad aanspoorde. Zijn dood geboren tweelingbroer achtervolgt hem in zijn gedachten terwijl hij zijn oude geliefde Hana net zo min uit het hoofd kan zetten.

Asterios Polyp is de eerste graphic novel van David Mazzucchelli wiens bekendste werk tot nu toe het door Frank Miller geschreven Batman: Year One is. Dit jaar verscheen bij Nona Arte de vertaling van Daredevil: Wedergeboorte op scenario van diezelfde Miller. Grafisch lijkt hij erop los te experimenteren met kleur, vorm en stijl, maar het is allemaal consistent en beheerst. De rond de kartonnen kaft gewikkelde coverafbeelding doet je scheel kijken, de inkleuring van het binnenwerk is ook al opvallend, met slechts twee tot drie kleuren per hoofdstuk. Elk personage spreekt in verschillend vormgegeven tekstballonnen en een ander lettertype. Het geeft wat prijs over de psychologie van elk personage. Asterios' tekstballonnen verraden een afgemeten strakheid en standvastigheid. En laat nu net dat verstoord worden door alles waar hij als beredeneerd mens geen vat op heeft: de liefde, jaloezie en negatieve reacties op zijn grote zelfvertrouwen dat dikwijls neigt naar de arrogantie.

Ondanks de verhaalstructuur met flashbacks, die wij zelden een elegante vorm van vertellen vinden, steekt het hele album vernuftig in elkaar als een duur polshorloge. Het is even ingenieus als een Zwitsers zakmes en geen ersatz ervan. In al zijn puurheid is Asterios Polyp een geniaal one-shot en elke euro waard. Gezien de hoge prijs van 39,90 euro — kreun — is dit dus een album dat ver boven de middelmaat uitsteekt.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Asterios Polyp
Pagina's
360
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal