Allan Quatermain en de Mijnen van Koning Salomon 1: Het Wilde Avontuur

Tekenaar(s)
Dim D.
Scenarist(en)
Dobbs
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum
juni 2011

Alles voor de sfeer

Op een reis van Kaapstad naar Durban besluit Henry Curtis met voorbedachte rade de befaamde jager Allan Quatermain aan te spreken. Henry wil Allan overhalen om zijn expeditie te vergezellen diep in de noorderlijke territoria van Zuid-Afrika. Hij wil namelijk op zoek naar zijn vermiste broer die eerder een expeditie op touw zette op zoek naar de diamanten van koning Salomon. De zekere dood die een dergelijk avontuur met zich meebrengt, doet zelfs de onverschrokken jager twijfelen. De nodige financiële druk doet Allan door de knieën gaan. Allan en Henry, vergezeld door kapitein Good, enkele trouwe dienaren en de illustere Umbopa vertrekken op het avontuur van hun leven. Aanvankelijk vormt vooral het uitgestrekte Zoeloeland een enorm obstakel. Naarmate de expeditie vordert, blijkt er in de noordelijke wouden een nog veel groter mysterie te schuilen. De weg naar de mijnen van koning Salomon is bezaaid met hindernissen, de weg is lang, de overlevingskans klein,...

Wederom wordt een klassiek boek verstript zoals dat heet. Geen idee hoe de sfeer van de roman zat, we hebben deze helaas nog niet kunnen lezen. De sfeer van de strip is echter duister, benauwend en retespannend. Vanachter elke steen kan er gevaar schuilen. Voortdurend is er een dreigende sfeer aanwezig, die bij momenten uitmondt in horror en drama.

Allan wordt geportretteerd als de zelfzekere koele jager die zijn weg vindt in een omgeving waar de minste fout fataal kan zijn. Henry en kapitein Good blaken dan weer van onwetendheid. Een schot hier, een misser daar. Toch is het vooral de geheimzinnige figuur Umbopa die dit eerste deel beheerst. Er gaat een constante dreiging uit van de stoere krijger. Is hij vriend of vijand? De personages worden goed uitgewerkt, al moeten we daar ongetwijfeld de oorspronkelijke roman voor verantwoordelijk houden. Niettemin is dit eerste deel nooit rommelig, maar net erg consistent en met een ideaal leestempo. Puik werk van scenarist Dobbs.

Dim D. zet dit alles in prachtige tekeningen neer, vergezeld van een duistere en bij momenten stevig gedesatureerde inkleuring (van sepia tot het gebruik van rood- of blauwfilters). Het komt van pas om de sfeer van het donkere Afrika weer te geven.

Mooie aanwinst voor de collectie 1800 alweer. In dit geval kijken we wel heel erg ongeduldig uit naar het vervolg.

JACKY CORNELIS

Reeks
Allan Quatermain en de Mijnen van Koning Salomon
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Henry Rider Haggard
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
Extra
deel 1 van tweeluik