Acriborea 1-2

1. De Onzekere - 2. De Puinhopen van de Areopaag

Tekenaar(s)
Stéphane Créty
Scenarist(en)
Sylvain Cordurié
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
juli 2011

Clean

Van tekenaar Stéphane Créty lanceerde Silvester een paar maanden geleden de geslaagde Drakenbloed-prequel Hannibal Meriadec, die we nog beter vonden dan het origineel. Met Sylvain Cordurié, de scenarist van het eveneens uitstekende detective- en horrorgebroed Sherlock Holmes & De Vampiers van Londen, tekende Créty voorheen de vijfdelige sf-reeks Acriborea waarvan nu de eerste twee delen verschijnen.

Acriborea speelt zich af in het verre jaar 2465. De mensheid is op zoek naar een nieuwe planeet om te kunnen overleven. Het zond een expeditie naar een ver sterrenstelsel, op de planeet Acriborea. Na een halve eeuw op deze planeet bereidt de eerste golf kolonisten zich voor op de komst van een tweede golf van maar liefst twaalf miljoen migranten. Daar wordt met aandacht naar uitgekeken... ook door de oorspronkelijke bewoners van de planeet. Maar onder de reeds aanwezige kolonisten roeren terroristen zich. Zij ageren tegen de verplichte Lotsbepaling die bepaalt welke taak een kolonist moet uitvoeren op de nieuwe planeet. De regering kan het goed uitleggen, maar het handvol terroristen verkiest de vrijheid om zelf beslissingen te maken. De wrevel uit zich in achtervolgingen, explosies en scènes in de stadsjungle of echte jungle waarin de oorlog in Vietnam zich wel lijkt te herhalen.

Acriborea is ouder dan Hannibal Meriadec. Sindsdien heeft Créty zich duidelijk meer ontwikkeld. Zijn tekenstijl in Acriborea staat anders al wel op een hoog niveau, zij het dat het cleaner oogt dan in voornoemde fantasyreeks. Dat cleane past goed bij sf-reeksen met hoogtechnologische wapens, ruimtetuigen en bouwwerken die hoofdzakelijk uit buizen, roosters en platformen bestaan. Het verhaal dendert makkelijk voort en de spanning wordt opgedreven, maar een supertopreeks is Acriborea vooralsnog niet.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Acriborea
Deel
1-2
Pagina's
48
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
deel 1 en 2 van vijfdelige reeks