Terug naar overzicht

De Wijsheid van Mythes 5: Tantalos en Andere Mythes over Hoogmoed

Tekenaar(s)
Carlos Rafael Duarte
Scenarist(en)
Clotilde Bruneau
Luc Ferry
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Hybris

Als het gaat over miserie, originele folteringen en andere goddelijke pesterijen, kunnen we nog veel leren van de verhalen uit de Griekse Oudheid. Nog steeds spelen gerenommeerde theatergezelschappen de klassiekers uit het Griekse toneel. Nog steeds plunderen populaire auteurs de uitgebreide back catalogue van de Griekse mythes. 

In dit album van de conceptreeks van Luc Ferry staat het idee "hybris" centraal, een term die nogal vaak vertaald wordt door "hoogmoed", al dekt dat woord niet helemaal de lading. Het bekendste voorbeeld van die hybris is waarschijnlijk wel het verhaal rond Tantalos, de koning van Phrygia. Hij vindt zichzelf meer en meer een gelijke van de goden, maar die laten dat niet zomaar over hun kant gaan. Ze straffen hem dan ook op een geniale manier: de man staat tot aan zijn kin in een plas water, maar telkens als hij wil drinken of eten, trekken het water en de vruchten zich terug. Het woord "tantaluskwelling" kan je nog steeds in de dikke Van Dale terugvinden en maakt ondertussen deel uit van ons collectief geheugen. Naast deze classic nemen Ferry en scenariste Clotilde Bruneau nog drie andere minder bekende mythes op in dit album, telkens met die hybris als rode draad.

Tekenaar Carlos Rafael Duarte heeft een fijne lijnvoering, maar die wordt op een aantal pagina’s tenietgedaan door de inkleurder wiens digitale verfkwast iets te dik stond afgesteld.

Deze De Wijsheid van Mythes blijft voor ons een laagdrempelige (hernieuwde) kennismaking met al die fijne klassiekers. De Franse teller bij oorspronkelijke uitgever Glénat staat ondertussen al op 37 albums en komt hopelijk via Daedalus snel in onze moedertaal onze kant op.

MARIO STABEL

Reeks
De Wijsheid van Mythes
Deel
5
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
drama
fantasy
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95
Terug naar overzicht