Het Kasteel van Miljoenen Jaren 1: Het Voorvaderlijk Erfgoed

Tekenaar(s)
Zeljko Vladetic
Scenarist(en)
Richard D. Nolane
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Himmler phone home...

De opportunistische nazi Friedrich Saxhäuser wordt door zijn oversten naar Irak gestuurd voor een geheime archeologische expeditie. Zijn taak kadert in een ruimere opdracht, gefaciliteerd door de Forschungsgemeinschaft Deutsches Ahnenerbe van top-SS’er Heinrich Himmler, die voortdurend op zoek is naar wetenschappelijke bewijzen voor de superioriteit van het Arische ras. In deze broeierige omgeving, én geflankeerd door wat vrouwelijk schoon en niet al te gewillige tegenspelers, komt Saxhäuser voor heel wat verrassingen te staan en wordt hij geconfronteerd met zijn eigen twijfels.

Deze vierdelige reeks is gebaseerd op het werk van Stéphane Przybylski die, naast enkele boeken over militaire geschiedenis, ook vier fictieboeken schreef (het niet in het Nederlands vertaalde La Tétralogie des Origines) waarin een mix van de historische nazizoektocht en een dosis sciencefiction centraal staat. Na enkele pagina’s dachten we met een doorslagje van Raiders of the Lost Ark te maken te hebben tot in het laatste kwart van het album de link met een buitenaardse beschaving als verhaalelement naar voren komt. Vergezocht? Mwoah. Boeiend? Eigenlijk wel... Al zie je dat scenarist Richard D. Nolane het niet onder de markt heeft om de 368 romanpagina’s te reduceren tot een stripscenario van 56 bladzijden. Dit resulteert dan noodgedwongen in lange lappen tekst en een flinke dosis vervelende tijdsprongen die heel wat vragen van de striplezer oproepen. Je merkt dat het scenario historisch goed onderbouwd is, maar daardoor zit de flow in onze beleving nog niet altijd helemaal juist. Na dit eerste deel blijf je dan ook licht verbouwereerd achter.

De tekeningen van Zeljko Vladetic zijn van een aanvaardbaar niveau, maar we hebben wat problemen met zijn soms wat te scherpe aflijning van personages en decors. Het contrast met de cover van Yvan Villeneuve is daardoor net iets te groot.

Dit lijkt ons zo’n reeks te worden die we pas op haar merites kunnen beoordelen als we alle albums achter elkaar hebben kunnen lezen. Geduld is een schone deugd, maar daar ontbreekt het de gemiddelde striplezer nogal eens aan.

MARIO STABEL

Reeks
Het Kasteel van Miljoenen Jaren
Deel
1
Gebaseerd op
de roman van Stéphane Przybylski
Pagina's
56
Genre(s)
actie
geschiedenis
thriller
Extra
deel 1 van vierdelige reeks
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 21,95