Love me Tinder

Tekenaar(s)
Karolina Szejda
Scenarist(en)
Karolina Szejda
Uitgeverij
Oogachtend
Verschijningsdatum

Hilarisch maar trefzeker over de mens op zoek naar de partner

Werk van stripmaker Karolina Szejda was ons al eerder opgevallen: haar cartoons over de liefde en seks vond je lange tijd in bepaalde gedrukte media. De intelligente, soms zeer directe, pakkende en ontluisterende humor over dagelijkse situaties was daarbij al opvallend. Deze persoonlijke kijk levert, nu gericht op het wereldje van digitale dating, opnieuw een leuk werkje op. Szejda is geboren in Polen, maar kwam op haar zesde naar Brussel. In 2019 studeerde zij af aan de LUCA School of Arts in Brussel. Haar strips en illustraties slaan meestal op haar eigen leven. De situaties voert zij met verve, gevoel voor emotie, voor het sprekende detail en met spitse humor op, zodat zowat iedereen zich zal kunnen herkennen.

Love me Tinder is een geslaagde woordspeling als titel en staat voor een geslaagd projectje. Elke bladzijde vertelt het verhaal van een date, soms in vier tekeningen of meer, soms met één beeld. Het boek is leute, maar het geeft ook inzicht mee in deze tijd, in de mens, met zijn grote verlangens en zijn onvermijdbare kleinheid en (over)gevoeligheden. Het doet ons daarbij geregeld luidop lachen. De aanpak is zeer persoonlijk: de tekeningen verrassen, verbazen en verwonderen. Na een paar pagina’s kwamen we er helemaal in en wordt het leuk lezen en geboeid zoeken naar de pointe. Soms beslaat een cartoon een hele pagina. Die grote tekeningen zijn vaak pareltjes van sfeerschepping. De kleuren zijn meestal fel en goed gekozen, met zachte en harde effecten.

De humor die Karolina hanteert is vaak zelfspot. Volgens de leer is dit de hoogste vorm van humor, lang niet iedereen is ertoe in staat. Meesterlijk maakt Karoline zo van zichzelf een antiheldin, waarin we onze eigen menselijke foutjes herkennen. De tekenares beleeft duidelijk plezier aan haar werk en aan het speels en intelligent doorprikken van de overtrokken glamour over de liefde en erotiek die de publiciteit erop projecteren, en als we eerlijk zijn doen e dat zelf ook. De grillige resultaten van de dates zijn herkenbaar voor ieder die in een of andere vorm ooit deelnam aan het systeem van georganiseerd zoeken naar een liefdes- of levenspartner. Dat danken de verhaaltjes aan de aandacht voor sprekende details, soepele schetsen van omstandigheden en scherpzinnig weergegeven emoties en dialogen van liefdespartners, ouders en vrienden. Bijna in elke grap gebruikt de maakster “de groteske” als stijlfiguur. Een en ander wordt danig uitvergroot, zodat het grappig wordt en de emotionele lading intenser.

Het samenspel tussen de tekeningen en de titel is goed voor een extra laag, voor een verrassing of het biedt een sleutel tot verklaring. De karakterschetsen van de potentiële partners zijn vaak trefzeker, zoals de “spirituele woudloper” of de gebruiker van cryptomunten. Het aparte wereldje van dating krijgt kleur en diepte: het is spannend, je leert er soorten van mensen én jezelf beter mee kennen. Karolina heeft goed gezien waar daten om draait en ze windt er geen doekjes om. Zo is menige datingpartner aangetrokken door (een voorstel tot) seks, maar maakt het vooruitzicht ook wel eens bang. Het digitale daten blijkt vaak confronterend, blijkt niet simpel en het vormt geen garantie voor succes. Dit soort problemen die ons hier doen lachen, liggen allicht aan de basis van het nieuws dat een app als Tinder recent aan populariteit inboet.

Dit kleurige, spitsvondige boekje dat zijn ontstaan dankt aan Tinder-gebruik, zal nog lang zijn waarde behouden. Het biedt immers een vlotte hap mensenkennis, afgewerkt met een flinke dot humor. 

STEF VAN LEUVEN

Reeks
Love me Tinder
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 15,50