Terug naar overzicht

Hij Die Tweemaal Geboren Werd integraal

Tekenaar(s)
Derib
Scenarist(en)
Derib
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Hij die zijn volk van indianen liet houden

Indianenterritorium begin negentiende eeuw. Tijdens een stevig onweer wordt een jongen geboren. Toepasselijk naar voorgenoemde weersomstandigheden luistert hij naar de naam Regenstorm. Aanvankelijk lacht het leven de jongen toe. De peis en vree van het sterk met de natuur verbonden indianenleven worden bruusk verstoord wanneer een vijandige stam moord en doodslag zaait onder Regenstorms stamgenoten. Samen met zijn oma ontspringt hij de dans. Met wat geluk en een dosis indianenmagie worden Regenstorm en zijn oma opgevangen door de medicijnman van een verdraagzamere indianenstam. De ontmoeting is echter niet toevallig. De medicijnman heeft via een visioen de toekomst van Regenstorm gezien. De jongen zal in zijn voetsporen treden en op zijn beurt een groot medicijnman worden. Daarvoor zal hij eerst het aardse leven moeten laten en op gesprek gaan bij de donder- en vuurgeesten. Gelukkig is Regenstorm niet dood. Integendeel, zijn wedergeboorte levert hem de nieuwe naam Hij die Tweemaal Geboren Werd op. Voortaan zal hij steeds vaker de taken van de medicijnman overnemen en de stam begeleiden in hun dagelijkse bestaan naast de natuurgoden.

Claude de Ribaupierre (we zullen het hierna bij zijn pseudoniem Derib houden) leerde zijn volk van indianen houden. Enerzijds creëerde hij de sympathieke Yakari voor de wat jongere lezers. Anderzijds trakteerde hij de wat rijpere lezers op het magistrale epos dat Buddy Longway heet. Het in de jaren 1980 gecreëerde epos Hij die Tweemaal Geboren Werd leunt qua stijl helemaal aan bij laatstgenoemde stripreeks. Qua tekenwerk is er weinig vergelijk mogelijk. Derib hanteert zijn eigen gepatenteerde stijl die bulkt van de dynamiek en details. Wie het tekenwerk van Derib kent, weet wat hem te wachten staat.

Net zoals in Buddy Longway worden ook hier de personages ouder en volgen we hen tijdens hun leven in goede en kwade dagen. Geheel conform de indianenmythologie komt er geregeld een vleugje magie om de hoek kijken. De lezer krijgt dan ook inzicht in het leven en denken van een volk wiens leven nauw verbonden was met de seizoenen en wat de natuur hen te bieden had. Hun leven was bijwijlen hard, erg hard. Derib weet op deze manier ook emoties over te brengen en schuwt nergens een dramatische ondertoon. Uiteindelijk hebben de blanken een einde gemaakt aan the indian way of life

Behalve een voorwoord en wat (weliswaar prachtig) schetswerk is er geen dossier te bespeuren. Jammer, aangezien over een reeks of kunstenaar als Derib toch wel een en ander gezegd kan worden. Een gemiste kans.

Hij die Tweemaal Geboren Werd is niet het enige aangrijpende indianenverhaal dat Derib uit zijn hoed toverde. Dit najaar volgt nog een integrale editie van Red Road dat zich in modernere tijden afpeelt. En nu we het toch over integrale uitgaven hebben... Onze exemplaren van Buddy Longway zijn stilaan aan vervanging toe, een integraal jasje zou welkom zijn!

JACKY CORNELIS

Reeks
Hij Die Tweemaal Geboren Werd
Pagina's
160
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
integrale uitgave van trilogie
Prijs
€ 34,99
luxe met gesigneerde prent
€ 74,95
Terug naar overzicht