In Stilte

Tekenaar(s)
Audrey Spiry
Scenarist(en)
Audrey Spiry
Uitgeverij
Concerto Books
Verschijningsdatum

Het levende water

Een zomerdag. Ergens in Zuid-Frankrijk. Een klein groepje, bestaande uit een gezin met twee dochtertjes en een leuk stelletje, trekken er samen met hun gids op uit om het plezier van canyoning te ontdekken. Dat is raften zonder boot. Vol enthousiasme trekken ze hun wetsuit aan, zetten hun helm op en springen in het ijskoude water. Wat later laten ze zich glijden door het kolkende stroom dwars door de steile vallei. Het is een en al avontuur. Ze worden opgeslorpt, omringd en gedragen door het water. Ze leven hun leven op het ritme van de bergstroom. Go with the flow. Zielsgelukkig verleggen ze hun grenzen. Voor Juliette is het anders, ze is niet één met het kille water. Ze vecht. Ze spartelt. Ze verliest. Ze wint. Ze verdrinkt. Of net niet.

In Stilte is een raar beestje. Het verhaal dendert als een razende voorbij, maar laat zich toch het best lezen in totale stilte. Je voelt je helemaal één met Juliette. Je voelt haar strijd. Soms valt ze in een peilloze diepte omringd door het zwarte, koude water. Wat later wordt ze uitgespuwd door datzelfde woedende water. Soms voelt de bergstroom vertrouwd aan. Soms onberekenbaar. Soms zelfs warm. Onder het avontuur en het wateroppervlak zit er heel veel in deze graphic novel. Dit is het verhaal van een twintiger die geconfronteerd wordt met haar twijfels, haar leven en die uiteindelijk letterlijk door het water wordt uitgespuwd en herboren. Plots staat ze er en heeft alles zin. Het klinkt pretentieus en zelfs klef, maar dat is het allerminst.

Beeldhouwster en performance-artiest Audrey Spirey slaagt erin om haar boodschap heel subtiel over te brengen. Niet met tekst. De dialogen in het album zijn immers nietszeggend. Het is smalltalk, aanmoedigingen of richtlijnen hoe je dat stukje van de rivier praktisch moet aanpakken. Je moet dieper graven, richting de grafiek. De kracht van Spirey zit volledig in haar tekeningen, of zeg maar haar schilderijen. Haar stijl zou je oneerbiedig kunnen vergelijken met schilderijen waarbij je nummertjes moet inkleuren. Gelukkig voelen haar contrasterende kleurvlakken allerminst kunstmatig aan. Spirey is een talent. Haar personages zijn af. Haar water leeft. Op bepaalde momenten laat ze de bergstroom een menselijke gedaante aannemen. Het water stuwt. Het omringt. Het brengt Juliette tot leven. Heel knap gedaan.

In Stilte verscheen al in 2012 in het Frans en werd — volgens de achterflap — door de kritiek geprezen als een zintuigelijke opera van een grote virtuositeit. Zover ben ik nog niet. Voorlopig voelt de strip aan als een moderne dansvoorstelling. Het is allemaal spannend, verdomd knap gedaan, maar vooral vreemd. Pas uren later, in alle stilte, beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Ik zal er wel raken. Is het niet bij de volgende lezing, dan wel bij die erna. Ik heb nu alleszins het gevoel dat dit een strip is die de moeite waard is om geregeld, in alle stilte, te herlezen.

In Stilte is een onstuimige, kleurrijke actiestrip over een straffe canyoning. Maar onder het zwarte, kolkende wateroppervlak zit een introverte, intieme strip. Knappe en intrigerende beeldroman.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
In Stilte
Pagina's
168
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,99