Brian Bones, Privédetective 5: Facel Vega

Tekenaar(s)
Georges Van Linthout
Scenarist(en)
Rodolphe
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Guus Slim achterna

Juni 1961. In Rralbala, de hoofdstad van de oude Franse kolonie Malranië, trekt het volk massaal de straten op. Ze willen het hoofd van de president. In het Zwitserse Lausanne wrijft de verbannen eerste minister Bacri in zijn handen. Het ziet er goed uit. Met de steun van de Russen kan hij zich voorbereiden om de nieuwe sterke man van Malranië te worden. Maar eerst afscheid nemen van zijn imposant ballingsoord met een chique avondfeest. Brian Bones en Betty, die als beloning na het succesvolle DS29-avontuur even mogen housesitten op de naburige miljonairswoning, zijn ook aanwezig. Brian verveelt zich al snel stierlijk en gaat wat wandelen in de tuin. Plots hoort hij gegil. Bacri wordt ontvoerd en gedwongen plaats te nemen in zijn Facel Vega.

Ondanks de vandaag idiote retronaam is Brian Bones een stripreeksje dat we graag lezen. Scenarist Rodolphe (de huisscenarist vaneen grote een van Leo's universum) maakt er altijd een ontspannend detectiveverhaaltje van met een held die vrijelijk fladdert tussen al het vrouwelijk schoon dat hem omringt. Zo fout als wat, maar ach. De ware held in het verhaal is toch steeds een prachtige oldtimer. Na de Citroën DS is het nu tijd om die andere Franse klassieker in het zonnetje te zetten, de Facel Vega. De Vega schittert langs alle kanten in dit toch wel dunne verhaaltje. De achtervolgingsscènes zijn subliem getekend door Georges Van Linthout (Lou Smog, Twins en straks ook een one-shot op scenario van Jean-François Bollée). Je waant je in een goede, oude Guus Slim. Soms is Maurice Tillieux’s invloed wel heel erg nabij als een vrachtwagen in een ravijn valt. Vergelijk gerust zelf met plaat 41 van Guus Slims De Hel van Texiguay. Et alors? Dit doet net het retrogevoel alle eer aan.

Van Linthout zei me onlangs dat zelfs het type wagen er eigenlijk niet toe doet. Die zijn voor Rodolphe onderling inwisselbaar. Zo was het prima tweede deel, El Dorado, oorspronkelijk geschreven om de iconische Alfa Romeo Giuletta 1960 in de kijker te zetten. Maar voor een cruciale scène had de deerne van dienst zich verstopt in de kofferbak. Iets wat fysiek niet kan in de kleine sportwagen. Bijgevolg werd alles getekend met een ruime Cadillac Eldorado in de hoofdrol. Voor het volgende verhaal haalde de uitgebreide Franse Ford Mustang-fanclub zijn lobbyslag thuis. Bones reist er zelfs speciaal voor terug naar Amerika om er te cruisen in de bekendste muscle car.

De avonturen van privédetective Brian Bones blijven lekker ontspannend leesvoer. De scenario’s, en zeker dit album, zijn een alibi om iconische oldtimers volop in beeld te brengen. En ook de Facel Vega mag er zijn!

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Brian Bones, Privédetective
Deel
5
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
detective
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95