Brian Bones, Privédetective 4: DS 29

Tekenaar(s)
Georges Van Linthout
Scenarist(en)
Rodolphe
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Charmant retrostripje

Er zijn van die avonden dat we echt geen zin hebben om Rork, Maus of De Hemelse Bibendum te herlezen. Er zijn van die avonden dat we het verkeer in ons hoofd even willen stilleggen. Op zo’n avond lezen we graag een stripje van Brian Bones.

Brian Bones is een privédetective die werkt voor een Amerikaans verzekeringskantoortje dat gespecialiseerd is in het verzekeren van mooie en unieke wagens. Meestal gaat het om fraudeonderzoeken, maar in het jongste album, DS 29, is de insteek iets anders. We zijn nog steeds eind jaren 1950, begin jaren 1960 — het tijdperk van de mooiste wagens die ooit gebouwd geweest zijn — en ene Wilcroft stapt het verzekeringskantoortje binnen. De man heeft een unieke motor uitgevonden die rijdt op bietensap. In Amerika krijgt hij zijn revolutionaire uitvinding niet verkocht door de almachtige olielobby. Hij heeft zijn ecologische motor nu ingebouwd in een geweldige Citroën DS. Die hoeft alleen nog maar naar Frankrijk vervoerd te worden om daar getoond te worden aan de directie van het bekende automerk. Een taakje voor Brian Bones. Hij moet de wagen begeleiden en ‘ongelukjes’ en andere sabotage verijdelen.

Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat dit een alibiverhaaltje is om zoveel mogelijk mooie wagens te tekenen. En tekenaar Georges Van Linthout doet dit geweldig goed. Omringd door het kruim van de Amerikaanse dreamcars, vlamt zijn DS van het ene prentje naar het andere. Wat een prachtige lijnen hebben die oldtimers toch! Door de actie dik zeventig jaar geleden te situeren, kan scenarist Rodolphe nog schaamteloos zijn held een James Dean-look en machoattitude meegeven. Af en toe is er een kleine corrigerende dialoog, maar het belet Bones niet om na één knipoogje een knap grietje in zijn bed te krijgen. De platgetreden verhaallijn krijgt nog de verhoopte onverwachte wending mee waardoor we toch niet de finale indruk hebben om een oude Tillieux-strip te herbeleven. Maar toch, dit is verstand op nul en lekker ontspannen.

Brian Bones is een charmant retrostripje voor wie smacht naar mooie auto’s, knappe grietjes en klassieke verhaallijnen. Ideale ontspanning.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Brian Bones, Privédetective
Deel
4
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
drama
geschiedenis
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 17,95