De Leeuwen van Vlaanderen

Tekenaar(s)
Pieter De Poortere
Steven de Rie - medewerking
Scenarist(en)
Pieter De Poortere
Uitgeverij
Nanuq
Verschijningsdatum
december 2020

Hervertelling

Dit is een combibespreking van Boerke Bijbel deel 2, De Leeuwen van Vlaanderen en Het Verdwenen Paneel, alle getekend door Pieter De Poortere.

Een verwarde man stapt in de trein op ondergetekende af, overtreedt de anderhalvemeterafstand schaamteloos, vraagt of deze trein ook in Brugge stopt en merkt dan op dat de strip die we lezen er kinderachtig uitziet. Dat ontkennen we tegenover hem ten stelligste. Op dat moment ligt er net een pagina open met Hoerke uit wiens kont een sterretje vliegt om aan te duiden dat ze een pijnlijke anale ervaring had. De man probeert vervolgens een gesprek aan te knopen en leest bijna over onze schouder mee, maar daar hebben we al lang geen zin meer in en we doen ons brutale best om hem uit onze buurt te houden. Om maar te zeggen dat Boerke er bedrieglijk lief uitziet, maar dat het inhoudelijk geen enkel taboe schuwt, er ook niet omzichtig met heikele onderwerpen wordt omgesprongen (de woke-gemeenschap kan je hier wellicht mee ergeren voor ze je tot excuses of ontslag dwingen) en dat de start van de meeste gags je zodanig op een verkeerd been zet dat de pointe dubbel zo hard in de roos schiet.

De tweede Boerke Bijbel, met een duivelse cover, bevat gags die in de afgelopen twintig jaar niet in eerdere albums gebundeld raakten, aangevuld met geestige puzzels. Het zijn allerminst afdankertjes. Misschien gingen sommige grappen net te ver, al lijkt Pieter De Poortere ons nu niet bepaald rekening te houden met wat de goegemeente onheus vindt. Hier wordt gelachen met de KKK, moslims, nazi's, Smurfen, maar vooral met Boerke zelf. De zelfdestructieve, vaak ongelukkige sukkel delft bijna altijd het onderspit in zowat alles wat hij onderneemt. Bepaalde gags hebben een thema die in de context past van eerdere Boerke-albums, zoals films kunst en sprookjes. In ieder geval is dit een waardevolle aanvulling op de Boerke Bijbel die in 2014 verscheen. We houden nu eenmaal van compleetheid en van Boerke bleef er nog te veel ongepubliceerd dat de moeite waard is. Na die eerste Boerke Bijbel verschenen nog wel albums en nieuwe gags, we zijn dus op weg naar een derde bijbel. In 2021 zien we Boerke alleszins ook terug op tv, want dan zendt Canvas de tekenfilmreeks uit.

Nanuq zat intussen niet stil. In september lanceerde de uitgeverij de collectie Lees-Trip met dunne albums voor een jonger publiek, getekend door Pieter De Poortere met medewerking van inkter Steven de Rie die een fijnere lijnvoering hanteert. Het ronde, heldere stijltje van Pieter blijft behouden en is eigenlijk nog toegankelijker. De inkleuring is ook vrolijker dan het soms monotone, neerslachtige kleurpalet in Boerke.

De Leeuwen van Vlaanderen is gegroeid uit een theatervoorstelling van Latif Ait, Han Coucke en Erhan Demirci. In stripvorm betekent dat een hervertelling van Hendrik Conscience' overdreven heldhaftige roman De Leeuw van Vlaanderen. Net zo min als de roman is deze strip al te historisch op te vatten, maar wel als komische, sprookjesachtige voorlees- en kijkstrip met een belangrijke rol voor het meisje Gisela. Haar vader is een Vlaamse graaf die regeert over een volk waarvan de Hoop wordt ontstolen door de vileine Franse koning. Sterke Jan en tovenaar Pieter proberen de Hoop terug te vinden. Het leidt uiteindelijk naar een grote veldslag waarvan de uitkomst nadelig lijkt voor de Vlaamse minderheid. Het grafisch toffe aan deze strip is dat bijna elke pagina bestaat uit drie gelijke, horizontale stroken.

Het Verdwenen Paneel is andermaal (zie ook Pieter de Poorteres begin 2020 verschenen zoekprentenboek Lam, naar aanleiding van de grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit in Gent) een uitgave rond het Lam Gods. Deze strip voor beginnende lezers laat het schoolmeisje Anna als een soort mini-Indiana Jones en met haar hond Peggy een schattenjacht ondernemen om het verdwenen paneel van het Lam Gods, De Rechtvaardige Rechters, op te sporen. Haar zoektocht is een aaneenschakeling van mislukte pogingen die als gags lezen. Intussen kan je doorheen het verhaal álle op het schilderij Lam Gods voorkomende figuren ontdekken. Het is een bonus die uitnodigt tot herlezen en herbekijken.

De collectie Lees-Trip breidt Nanuq later nog uit met andere titels op verschillende leesnviveaus.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
De Leeuwen van Vlaanderen
Gebaseerd op
de theatervoorstelling van Latif Ait, Han Coucke en Erhan Demirci
Collectie
Lees-Trip
Pagina's
32
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
geschiedenis
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal