De Avonturen van Buck Danny "Classic" 7: Sea Dart

Tekenaar(s)
André Le Bras
Scenarist(en)
Frédéric Marniquet
Frédéric Zumbiehl
Uitgeverij
Dupuis
Verschijningsdatum
december 2020

Kers op de taart

Silezië, de laatste dagen van het naziregime. Met het Sovjetleger aan de voordeur laat generaal Kammler een geheime basis ontruimen. Een waardevol voorwerp wordt in veiligheid gebracht. Op professor Gerlach na worden alle wetenschappers zorgvuldig afgemaakt en de basis vernietigd. Het voorwerp en de professor worden aan boord van een transportvliegtuig gebracht, bestemming unknown. Achtjaar later is de CIA een groep oud-nazi's op het spoor in Argentinië. Generaal kammler en de legendarische Duitse paracommandogeneraal Otto Skorzeny maken de dienst uit binnen de overblijfselen van een nazi-enclave in Argentinië. Voorlopig zijn de nazi's de CIA te slim af. Op wrede wijze rekenen ze met de Amerikaanse geheimagenten af. Tijd voor plan B dus... Om low profile te kunnen blijven, wordt een duikboot, die in staat is een vliegtuig mee te nemen, naar Argentinië gestuurd. Het vliegtuig is een experimenteel vliegtuig dat op zee kan landen en opstijgen middels een mede door Buck Danny ontwikkelde Hydroski. Zijn naam… Sea Dart! Uiteraard zullen Buck, Sonny en Tumb de verkenningsvluchten met de Sea Dart voor hun rekening nemen.

Er gebeurt heel wat in dit eerste deel van een nieuwe cyclus binnen de "Classic"-reeks. Daar komt de nodige inleiding bij kijken, maar wat we als lezer voorgeschoteld krijgen smaakt naar meer, veel meer. Rond de nazi's en hun experimentele (al dan niet operationele) wapens hangt een bijzonder mystiek sfeertje. De vlucht van nazikopstukken naar Zuid-Amerika vormt eveneens een item waar de nodige geheimzinnigheid rondhangt. Dat dit alleszins geen fabeltje is, werd duidelijk toen in de jaren 1960 onder meer Adolf Eichmann (een van de architecten van de Jodenvernietiging) opgespoord en gearresteerd werd in Argentinië door agenten van de Mosad.

Frédéric Marniquet en Frédéric Zumbiehl hebben het geheel leesbaar en intrigerend gebracht. De gebeurtenissen worden netjes aan elkaar geweefd aan een deftig tempo. Al bij al eest dit verhaal weg als een klassiek avonturenverhaal. De kers op de taart, de cliffhanger, is er eentje om u tegen te zeggen, maar dat laten we de lezer uiteraard zelf ontdekken, net als een pak andere interessante gegevens en plotwendingen.

André Le Bras neemt de tekenpen over van Jean-Michel Arroyo. Le Bras is geen onbekende binnen het luchtvaartgenre en tekende al eerder deel 2 van het tweeluik Blackbirds buiten de hoofdreeks. Van een grote stijlbreuk is absoluut geen sprake. Toch hanteert Le Bras nog net iets meer de klassieke Klare Lijn en benadert hij meer de verhalen uit de begindagen van de reeks. Niet onbelangrijk in een luchtvaarrstrip zijn de actiescènes en de vliegtuigen. Ook dat zit helemaal goed!

JACKY CORNELIS

Reeks
De Avonturen van Buck Danny "Classic"
Deel
7
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
luchtvaart
Extra
deel 1 van tweeluik