War Machines 3: Dream Team

Tekenaar(s)
Senad Mavric
Filip Andronik
Scenarist(en)
Jean-Pierre Pécau
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Halfuur zoet

Het regent weer stripreeksen over de Tweede Wereldoorlog. Silvester staat wat dit betreft vooraan in de gelederen. Inmiddels heeft de uitgeverij een enorm divers fonds met voor elk wat wils. Het prachtige, hyperrealistische Angel Wings over de luchtoorlog, of het pakkende, schijnbaar kinderlijk getekende Irena over de Holocaust. Aan kwaliteit en diversiteit hoegenaamd geen gebrek. Sinds vorig jaar loopt ook de reeks War Machines. Telkens krijgen we een verhaal voorgeschoteld waarin een bepaalde tank de hoofdrol speelt. Eerdere albums belichtten al de Russische Jozef Stalin-tank en de Duitse Tiger-tank. Het derde deel kreeg als titel Dream Team en gaat over de Amerikaanse Sherman-tank.

We volgen de jonge bemanning van een Amerikaanse Sherman vanaf de eerste dagen na de landing in Normandië tot de laatste dagen van de oorlog. Hoewel de bemanning goed weet wat de beperkingen van hun tank zijn, helpen ervaring en groeien als team om boven deze beperkingen uit te stijgen en een antwoord te vinden op de dominantie van de superieure Duitse Panzers. Als lezer zijn we getuige van dit proces. Zonder er erg in te hebben, zitten we op het puntje van onze stoel en krijgen we meer inzicht in het oorlogvoeren met tanks. “Shit, welke tanks zijn dat? Hopelijk geen Tigers?” Op subtiele wijze sluipt er best een aardige dosis spanning in het verhaal, zonder dat het ergens te dramatisch wordt. Verwacht met andere woorden geen overgeromantiseerd oorlogsverhaal. Nee, straight forward actie uit het leven gegrepen met voldoende suspense om je een halfuur zoet te houden. Meer hoeft dat echt niet te zijn.

Jean-Pierre Pécau verzorgt het scenario voor deze reeks. We kennen hem uiteraard van de alternatieve geschiedenisreeksen zoals De Verborgen Geschiedenis, Uur U, Empire, enzovoort. Hierbij heeft hij nogal eens de gewoonte om een kluwen van verhaallijnen uit te zetten die de leeservaring na enkele delen nodeloos complex dreigt te maken. Met War Machines is dit helemaal niet het geval en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het is zowaar een verfrissende leeservaring geworden. De man is van opleiding historicus en dat voel je vanaf de eerste bladzijde. Vakwerk, niet meer of niet minder.

Het realistische tekenwerk van Senad Mavric en Filip Andronik (die beiden ook albums tekenen van Man van het Jaar) wist ons eveneens te overtuigen. Personages en decors zijn gedetailleerd en er werd duidelijk veel research gedaan. Hadden we de term "vakwerk" al eens eerder laten vallen?

Enkele technische schema’s en wat extra informatie vullen het geheel aan. We kunnen alleen maar bewondering hebben voor de tankbemanningen die het moesten opnemen tegen de Duitse tanks. Hun vuurkracht en bepantsering was op elk vlak superieur. Een enkele Duitse Tiger kon met een ervaren bemanning gemakkelijk meerdere Shermans uitschakelen. De Sherman was echter makkelijk en masse te produceren en voor elke Sherman die stukgeschoten werd, kwamen er vijf in de plaats. Een strijd die de Duitsers nooit konden winnen. De Sherman zou overigens nog tot in de jaren 1960 gebruikt worden in diverse legers, waaronder ook dat van België.

JACKY CORNELIS

Reeks
War Machines
Deel
3
Pagina's
80
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
geschiedenis
oorlog
Extra
compleet verhaal met dossier
Prijs
met stofomslag
€ 24,95