De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes 1: Uranium-235

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Pedro J. Colombo
Scenarist(en)
Nix
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Geslaagde DNA-transplantatie

Uranium-235 is een goede strip. Ja, zelfs een uitstekende strip voor een heel breed publiek. Vol avontuur, opvallend grappig en zwierig getekend. De setting is ook uitstekend gekozen. Drie jonge twintigers, zelfstandige knappe meisjes met elk een heel eigen profiel, hebben een Brussels cafeetje uitgekozen als vaste uitvalsbasis. Een van de meisje, een blonde onderzoeksjournaliste, legt haar ziel in een vlog. Dat brengt haar logischerwijze geregeld in een moeilijk, gevaarlijk parket. Haar onderzoek voert haar in dit deel bijvoorbeeld naar de polariserende wereld van de kernenergie. Om het geheel nog wat af te kruiden, kunnen de kwieke grootmoeder van de blonde stoot en haar jongere broer, een gamenerd, haar moeilijk loslaten. Een snufje Friends, een snufje Charlie's Angels, een snufje Pano en een toefje generatieconflict of -versterking. De stripreeks heeft alles om jaren weg te kunnen, zonder in herhaling te vallen. Het klopt. Zet daar nog eens een van de allerbeste Vlaamse tekenaars op en je hebt een hit. Een dikke hit.

Er is echter een grote maar. De aanloop naar deze topreeks is één groot rommeltje. Na honderdvierenzestig delen van de Kiekeboes en meer dan dertig miljoen verkochte albums, stopte Merho vorig jaar met zijn succesreeks. Einde verhaal. Of toch niet. Merho stond toe dat Fanny, Alanis, Tomboy, Moemoe en Konstantinopel, en enkel zij, een eigen reeks mochten krijgen in bovenstaande setting. Scenarist Nix, de man achter De Buurtpolitie, de laatste echt nieuwere succesreeks bij Standaard Uitgeverij, kon zich na wat eigen bijsturing vinden in deze insteek. De tekenaar zou Steve Van Bael worden, een van de medewerkers uit de studio van de Kiekeboes. Er was echter geen chemie tussen dat nieuw samengestelde team. Deze zaken kunnen nu eenmaal gebeuren. Exit Steve Van Bael, enter Charel Cambré. Intussen heeft de vijfenzeventigarige Merho het nog steeds moeilijk om zijn kindje helemaal los te laten en blijft hij over de schouder kijken van de geroutineerde, succesrijke vijftigers. Een leuk neveneffect hiervan is dat Merho steeds meer oudere personages lost, waardoor Marcel Kiekeboe en Charlotte ook in dit deeltje al eventjes kunnen opduiken. 

Als ik even in mijn wijde omgeving rondkijk, heeft de Kiekeboes al jaren een honkvast publiek dat weinig voeling heeft met de actuele stripwereld. De verandering in opzet, soort humor en setting zal bij hen al een heel grote schok zijn. Geen familiestrip meer, geen woordgrapjes meer,... Het wordt serieus slikken voor hen. Het lijkt erop of eronder, maar het goede scenario zou hen wel over de streep kunnen trekken. Met Cambré, die echt wel in uitstekende vorm is, valt echter ook de vertrouwde stijl weg. Wat voor het doelpubliek een al revolutionaire doorzetting was, is plots een heel nieuw product geworden. De nieuwe strip voldoet nu trouwens aan alle eigenschappen van de perfecte spin-off: een andere stijl, een grondige kennis van de hoofdreeks — het beruchte DNA — en dit gecombineerd met een straf verhaal in een andere omgeving. De uitgeverij besloot echter om de reeks De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes te noemen in plaats van pakweg Fanny en Co, of iets anders fris rond de meidenkliek. Behalve de oorspronkelijke reeksnaam werd ook de bekende coverlay-out bewaard. Kopers krijgen dus een volledig vernieuwd product in hun vertrouwde verpakking. Sluw, naïef of oplichting? Promotioneel worden deze nieuwe avonturen online geteased met filmpjes van Bekende Antwerpenaren die zeggen hoe tof deze nu in Brussel gesitueerde reeks geworden is. Ze hebben trouwens gelijk. De strip is echt goed. Sommige online reacties hierop zijn daarentegen heel erg polariserend. Een schreeuwend deel van de online fans wil geen verandering van hun geliefde product. Ik ben echt benieuwd in welke mate de harde kern van de Kiekeboes-adepten ten eerste de strip zal kopen, ten tweede de oogkleppen aflegt en ten derde het album zal promoten. Dit lijkt nu al een perfecte case te worden voor een of andere marketingcursus.

Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Uranium-235 ondanks alle poeha in de voetsporen van Merho’s de Kiekeboes kan stappen. Dit is een uitstekende strip voor een heel breed publiek van 7 tot 77 jaar. Actueel, grappig en heel zwierig getekend. De Kiekeboes is niet meer, maar Fanny en co hebben alles in huis om ieders harten te veroveren.

WOUTER PORTEMAN

Lees hier een uitgebreid interview met Charel Cambré en Nix met meer achtergrondinformatie en exclusief beeldmateriaal (schetsen, pagina's in potlood en een preview van deel 2 in potlood).

Reeks
De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes
Deel
1
Pagina's
40
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,99