De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes 2: Make-up Story

Tekenaar(s)
Charel Cambré
Scenarist(en)
Nix
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Een echte Kiekeboe

Links. Dat ziet er oké uit. Rechts. Oké. Of toch nog niet. Het stof over De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes is nog niet gaan liggen. Gelukkig. Verstokte fans van de hoofdreeks hebben nu al een nieuwe kans om hun mening te herzien. Deel 2 brengt je immers direct terug naar de tijd toen je zelf je eerste de Kiekeboes las. De tijd toen je als jonge puber een album las omdat die grappige familiereeks cooler en stouter was dan de andere populaire strips die je toen kende. De strip die je in het geniep las en die je ouders ook, even stiekem, goed vonden. Die sfeer is nu helemaal terug. Beste de Kiekeboes-fans, dit is het moment om je kroost via dit album je geliefde reeks weer te laten ontdekken.

Over naar het verhaal! Fanny vindt langzaam haar draai in haar Brussels appartementje. Nog wat heimwee naar vroeger, maar evenzeer genietend van het leven in het koffiehuis waar ze steevast afspreekt met haar friends Alanis en Tomboy. Haar job als onderzoeksvlogster neemt ze bloedserieus. Ze gooit zich dit keer op Cosmico, een cosmeticabedrijf dat haar producten zou testen op dieren. Al een hele tijd belagen dierenrechtenactivisten, onder wie Alanis, het bedrijf. Tijdens zo’n protestactie krijgt Alanis een klap van de CEO. Het spel zit op de wagen.

Er is verrassend veel veranderd sinds Uranium-235. Grafisch is Fanny veel meer op z'n Merho's geworden met grotere ogen en haar gekende kapsel. Ook de inkleuring is veel frisser waardoor je, ondanks dezelfde inkleurder, geen Amoras-gevoel meer hebt. Geleidelijk aan worden steeds meer elementen uit de oude reeks opgediept, zoals Album 26 over Dow Jones en Boeloe Boeloe tot de dikke madam. Ook Marcel doet zelfs twee pagina’s mee — een mooi bewijs dat Merho steeds meer zijn personages loslaat.* Het leukste is dat een vandaag fout personage als Firmin Van de Kasseien gewoon vervangen wordt door het nog foutere personage Niels. Hij is de verwende zoon van de huisbaas en een echte incel, een vent die nooit seks heeft gehad en vindt dat dit de schuld van de vrouwen is. En tenslotte is er de humor die hier overvloedig aanwezig is. De lach zit ‘m niet alleen in de situaties of spitse dialogen, maar ook op de achtergrond. Geen woordgrapjes meer, maar wel cameo’s (Bockie De Repper, Jani Kazaltzis, Nix zelf,...) of posters, zoals Jaws The Cruise. Mijn favoriet is de naam van de poetsvrouw, "ons Shanaya". Of nee, doe toch maar die onomatopee van een slag in het gezicht van Alanis. Mot.

De krijtlijnen van de nieuwe avonturen zijn nu al kristalhelder. Een actueel dilemma waarbij niets zwart-wit is, een evenwichtige verhouding tussen humor en actie, steeds terugkerende vaste plekken en personages en dit alles in een moderne, toegankelijke schrijf- en tekenstijl. Hé, was dit niet het DNA van de Kiekeboes zelf?

Met dit tweede album hebben De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes al de perfecte toon en stijl gevonden om de hoofdreeks alle eer te blijven aandoen. Dit is niet alleen nieuwe wijn voor oude zakken, maar dit is vooral nieuwe wijn voor jonge lezers die het pure de Kiekeboes-gevoel willen ervaren. Make-up Story is ondeugend, grappig en spannend. Dit is een echte de Kiekeboes.

WOUTER PORTEMAN

* Initieel was het niet de bedoeling dat Marcel zou meedoen in De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes. Lees er meer over in ons interview.

Reeks
De Nieuwe Avonturen van de Kiekeboes
Deel
2
Pagina's
40
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,99