De Bultenaar van Montfaucon 1-2

1. Onze Zuster - 2. Onze Vader

Tekenaar(s)
Éric Stalner
Scenarist(en)
Philippe Pelaez
Uitgeverij
Saga Uitgaven
Verschijningsdatum

Geschiedenis met flinke schep Victor Hugo en vleugje mystiek

Wie wil weten wat voor soort verhaal De Bultenaar van Montfaucon voorschotelt heeft aan één citaat genoeg om de sfeer te kunnen vaststellen. “Ik kom graag naar Montfaucon om te zien welke nieuwe vruchten de galg aan zijn takken heeft hangen. Al die doden geven me levenslust...”

Franse steden zijn omstreeks 1484 geen omgevingen voor weekhartigen. Dat was zo in de smalle, vuile straatjes maar vaak evenzeer in de statige paleizen. Ook wat zich daar afspeelt heeft niet zelden wat weg van een vuig straatgevecht. Het Frankrijk van toen is immers behoorlijk instabiel. Lodewijk XI is overleden en hoort opgevolgd te worden door zijn zoon, Karel VIII, maar die is minderjarig en dus valt het bestuur van Frankrijk voorlopig onder het regentschap van Karels zus, Anna van Beaujeu. Uiteraard zijn menig gegadigden het daar niet mee eens. Onrust is dus gegarandeerd.

Scenarist Philippe Pelaez brouwt een snuggere mix en spreidt die bovendien mooi over twee albums. Er is de (authentieke) spanning om de Franse troon en de fictieve twist om het bemachtigen van een brief met een mogelijk belangrijke inhoud, en er is de link tussen twee mensen van wie je het minder zou verwachten. Pelaez verbindt, via een haast toevallige ontmoeting, Johanna van Valois aan Quasimodo en laat een verstandhouding ontstaan. Dat is een slimme ingeving, wel volledig fictief uiteraard. Johanna had inderdaad een zwakke gezondheid en er bestaat de (al dan niet terechte) overlevering dat ze een bochel had. Dat had inderdaad een band kunnen scheppen met de eveneens gebochelde Quasimodo, als die geen beroemd literair verzinsel was geweest. Victor Hugo, Quasimodo’s geestelijke vader, situeert zijn epos in 1482. Dat is volop in de levensloop van Johanna en dus is het verre van een vreemde connectie die Pelaez legt. Bovendien geeft het zijn plot dat welkome extra vleugje mystiek.

Éric Stalner is intussen toch ontegensprekelijk iemand die zich graag toespitst op het historische genre, niet zelden dan nog op die verhalen met dat extra vleugje somberheid en mystiek, of op zijn minst raadselachtigheid. De laatste jaren lijkt hij zich voornamelijk te richten op one-shots en twee- of drieluiken. Grafisch maakt niet uit of hij het scenario zelf schrijft, samenwerkt met een Stalner-telg (zoals zijn broer of zoon) of zoals nu met Pelaez, zijn stijl blijft uit de duizenden herkenbaar, vooral dan in gezichten en expressies. Dat valt hier als een compliment en versterkende factor voor het tweeluik te beschouwen.

DIEDERIK VAN DE VELDE

Reeks
De Bultenaar van Montfaucon
Deel
1-2
Collectie
Collectie Bamboe
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
geschiedenis
Extra
compleet tweeluik
Prijs
per hardcover
€ 21,95