Walking Dead 30-31-32-33

30. De Nieuwe Wereld -31. Het Verrotte Systeem - 32. Rust in Vrede - 33. Epiloog

Tekenaar(s)
Charlie Adlard
Stefano Gaudiano
Scenarist(en)
Robert Kirkman
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Uitgewandeld

De Walking Dead zijn uitgewandeld. Iets minder dan vier jaar na de publicatie van de allerlaatste aflevering van de comicreeks, die dan zestien jaar gelopen heeft, verschenen bij Silvester in vertaling simultaan de drie laatste boeken én een kortere epiloog. Nu inmiddels ook de tv-serie is afgerond — hoewel er nog flink wat spin-offs gepland zijn — is dit een treffend moment om de reeks met de nodige eer ten grave te dragen.

The Walking Dead verdient wel een elegie. In 2003 begon bedenker Robert Kirkman de reeks met tekenaar Tony Moore, die na zes afleveringen (van de in totaal 193) afgelost werd door Charlie Adlard. Hij riep met realistische tekeningen een geloofwaardige post-apocalyptische wereld op. De reekstitel verwijst uiteraard naar de ronddwalende levende doden op zoek naar vers vlees, maar algauw is duidelijk dat sheriff Rick Grimes en de zijnen nog meer te duchten hebben van andere overlevenden dan van de zombies. Omdat elk leven aan een zijden draadje hangt, zijn zij de eigenlijke ‘wandelende doden’.

Precies dat maakte de reeks zo boeiend: meer dan louter een spannende zombiesurvival met veel gore toestanden gaat Walking Dead over hoe extreme situaties de mens herleiden tot zijn essentie en over hoe mensen ongeremd met elkaar omgaan. Meer dan een horrorverhaal was Walking Dead een psychologisch drama.

De tv-serie, die liep van 2010 tot eind 2022, bleef opvallend dicht bij de strips. Het groepje van Grimes werd keurig gevolgd langs alle locaties die ze aandoen en de tegenstanders waarmee ze te maken krijgen in de strips. Hier en daar week de tv-serie af van de strip door personages eerder voor de zombies te gooien of te laten verdwijnen, afhankelijk van andere verplichtingen van de acteurs. Het slot van de stripreeks verschilt wat de hoofdpersonages betreft dus danig van de tv-reeks, maar de grote lijnen werden toch trouw gerespecteerd.

Zo maakt de groep (in de strips nog steeds onder leiding van de in de tv-serie al eerder verdwenen Grimes) in deze laatste delen kennis met het Commonwealth, de meest ambitieuze en schijnbaar goed georganiseerde gemeenschap die ze tot nog toe aantrof. Maar zoals alle voorgaande gemeenschappen krijgt ook deze af te rekenen met zichzelf, waarmee het cyclische verloop van de reeks weer blijkt. Toch besluit Rick uiteindelijk dat hier het begin van iets blijvends goeds ligt en dat zijzelf ‘geen wandelende doden’ meer zijn. Hiermee komt de reeks aan een logisch einde, voordat ze al te veel in herhaling viel. De epiloog, een aantal jaren later, voelt erg Wild West-pionierachtig aan en laat de lezer met enige hoop in de mensheid achter.

Zowel de tv-serie als de stripreeks was verslavend. Afkicken zal niet gemakkelijk zijn. Wij willen vers bloed!

KOEN DRIESSENS

Reeks
Walking Dead
Deel
30-31-32-33
Pagina's
136 (deel 30-31) • 144 (deel 32) • 96 (deel 33)
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
horror
thriller
Extra
laatste delen
Prijs
per hardcover
€ 19,95