Suske en Wiske 371: De Zoevende Zusters

Tekenaar(s)
Studio Vandersteen
Scenarist(en)
Peter Van Gucht
Uitgeverij
Standaard Uitgeverij
Verschijningsdatum

Generaties lang

Hij werkt al enkele jaren aan de reeks Suske en Wiske, maar deel 371is het eerste waarin hij met zijn naam staat vermeld als hoofdtekenaar. Wout Schoonis moest even geduld hebben om de grote man bij Studio Vandersteen te worden. Als opvolger van Luc Morjaeu rust op zijn digitale tekenpotlood de taak om behalve Suske en Wiske ook Lambik, Jerom, tante Sidonia en de vele andere personages weer te geven. De grote uitdaging hierbij is dat de stijlbreuk niet te groot mag zijn. Oplettende lezers zullen wel wat kleine verschillen opmerken. Het hoofd van Jerom oogt iets minder hoekig, de kuif van Suske is iets langer, de lichaamshouding van de personages oogt net iets anders en verder is het opmerken van de verschillen vooral een leuke mogelijkheid om de leestijd te verlengen. Geen schokkende veranderingen dus, en laat dat ook vooral de bedoeling zijn.

Naar aanleiding van het verschijnen van dit album heb ik Wout Schoonis mogen interviewen. Het verzinnen van nevenpersonages vindt hij een van de leukste onderdelen en deze keer heeft hij duidelijk inspiratie opgedaan bij de Netflix-serie over Wednesday Addams. Met zoveel verschenen albums zal het verzinnen van een onderwerp geen sinecure zijn voor scenarist Peter Van Gucht. Gelukkig is er altijd nog de teletijdmachine van professor Barabas. Hierdoor is het reizen naar andere tijdperken tamelijk eenvoudig. Deze keer speelt Barabas niet mee en sluiten Wiske en haar tante zich aan bij een groep nieuwe vriendinnen. Deze staan echter onder toezicht van Zwarte Magica en dan weet je als lezer dat de problemen snel zullen beginnen. Lambik komt hen te hulp en Jerom verschijnt pas ten tonele nadat hij eerst enkele oude Suske en Wiske-albums heeft moeten lezen om zich te herinneren waar hij bepaalde tronies van herkende. Dat laatste is een originele vondst. Dit soort kleine verwijzingen mogen wat mij betreft vaker gebruikt worden.

Een half uur amusement met dit album lukt prima. Als dat de bedoeling is dan is de missie van het nieuwe team geslaagd. Luchtige striplectuur dat al meerdere generaties meegaat, is een gegeven dat een eervolle vermelding waard is.

DAI HEINEN

Surf hier naar het interview met Wout Schoonis.

Reeks
Suske en Wiske
Deel
371
Pagina's
48 (softcover) • 52 (hardcover)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 7,99
hardcover met bonuspagina's en gesigneerde ex libris
€ 34,95