Zij Schreven Geschiedenis 15: Churchill 1/2

Tekenaar(s)
Christophe Regnault
Alessio Cammardella
Scenarist(en)
Vincent Delmas
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Gekonkel op hoog niveau

In 2002 werd Winston Leonard Spencer-Churchill uitgeroepen tot grootste Brit in het BBC-programma 100 Greatest Britons. Hoewel hij tijdens zijn leven minstens evenveel vijanden als vrienden maakte, komt hij toch niet voor in de lijst van 100 Worst Britons, wat toch iets zegt over de mythische status die hij heeft weten te bereiken. Dat de man twee delen krijgt in de historische conceptreeks Zij Schreven Geschiedenis is dan ook geen toeval. Hij verdient ongetwijfeld zijn plaatsje tussen de Napoleons en Louis Quatorzes van deze planeet.

Dit eerste deel focust voornamelijk op zijn jeugdjaren en zijn militaire en politieke carrière van voor 1940. Stond hij in zijn jeugdjaren vooral in de schaduw van zijn afwezige vader, geleidelijk weet hij zich te ontpoppen tot een gehaaide en non-conformistische politicus die de risico’s allesbehalve schuwt.

Wij kennen Churchill natuurlijk vooral van zijn voortrekkersrol tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarom is het wel fijn om zijn evolutie van lastige puber tot toppoliticus te kunnen lezen. Zijn levensloop passeert zowel langs grote poorten als duistere achterafsteegjes en zou zo perfect de basis kunnen vormen voor een thriller van John le Carré of Robert Ludlum.

Scenarist Vincent Delmas en tekenaar Alessio Cammardella doen wat ze moeten doen en leveren hier een degelijk album af, dat weliswaar de nodige franjes ontbeert om van een echte topper in het genre te kunnen spreken.

MARIO STABEL

Reeks
Zij Schreven Geschiedenis
Deel
15
Collectie
Zij Schreven Geschiedenis
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
biografie
geschiedenis
Extra
deel 1 van tweeluik met dossier
Prijs
softcover
€ 8,95
hardcover
€ 19,95