Terug naar overzicht

Het Dagboek van Cerise 3-4

3. De Laatste van de Vijf Schatten - 4. De Godin zonder Gezicht

Tekenaar(s)
Aurélie Neyret
Scenarist(en)
Joris Chamblain
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum
december 2020

Fris en fruitig

In 2019 staken we niet onder stoelen of banken dat we wel heel gecharmeerd waren door de eerste twee delen van de Franse stripreeks Het Dagboek van Cerise. Scenarist Joris Chamblain en tekenares Aurélie Neyret weten een fijne sfeer op te roepen die niet alleen de doelgroep van puberende meisjes aanspreekt, maar ook de oudere lezer nog meer dan genoeg leesplezier zal bezorgen. Silvester gooide op de valreep van 2020 ook nog de twee volgende delen op de markt en we kunnen constateren dat de kwaliteit van eenzelfde hoog niveau blijft.

Deel 3, De Laatste van de Vijf Schatten, deed ons qua opzet onwillekeurig wat denken aan het Jommeke-album Wie Zoekt, Die Vindt. Cerise maakt kennis met Sandra, een boekbindster, en vindt bij haar thuis een envelop die een hele queeste in gang zet en een aantal oude banden opnieuw aanhaalt.

In deel 4, De Godin zonder Gezicht, zijn mama en Cerise voor een weekje naar zee en nemen ze deel aan een zoektocht in een oude villa. Ook hier lijken plots weer wat spoken uit het verleden op te duiken. Het verhaal komt aanvankelijk wat stroef op gang en is wat moeilijker om als apart avontuur te lezen, omdat er heel wat verwijzingen naar de vroegere delen in steken. Maar als op het einde alle losse eindjes netjes samenkomen, kun je toch weer een sterk album dichtklappen.

De kracht van deze Cerise ligt erin dat de auteurs hun jonge publiek niet zomaar voor lief nemen, maar het detectiveluik uitgebreid ondersteunen met een sterke karaktertekening. Cerise wordt zo geen onbereikbare stripheldin, maar een meisje van vlees en bloed, met haar eigen twijfels en onvolkomenheden. Vooral het ontbreken van een vaderfiguur blijkt een harde noot om te kraken. Deze insteek versterkt zo de herkenbaarheid en maakt de soms wat vergezochte basisplot een stuk vlotter te behappen.

Voorlopig staat er nog een afsluitend vijfde deel in de steigers dat in Frankrijk ook al lovende kritieken kreeg. De auteurs hebben met de dagboeken van Cerise en Valentin ook nog een spin-off lopen, maar dat zou maar een eenmalig feit zijn. Jammer, want het universum van Cerise is er eentje waar we graag vertoeven!

MARIO STABEL

Reeks
Het Dagboek van Cerise
Deel
3-4
Pagina's
80
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
avontuur
detective
fantasy
jeugd
Extra
complete verhalen / DELEN 3 EN 4 VAN VIJFDELIGE REEKS
Terug naar overzicht