Terug naar overzicht

Segmenten 1-2-3

1. Lexipolis - 2. Lusthof - 3. Nieuw-Sparta

Tekenaar(s)
Juan Giménez
Scenarist(en)
Richard Malka
Uitgeverij
Dark Dragon Books
Verschijningsdatum
december 2020

Eresaluut

Juan Giménez is een van de vele overleden stripmakers die 2020 gitzwart kleurden, bovendien een slachtoffer van het coronavirus. Op zijn vertaalde palmares ontbrak nog Segmenten, uit 2011-2014, in 2020 compleet uitgegeven in het Nederlands door Dark Dragon Books.

Ook Segmenten is een blijk van Giménez' overmacht in het sf-genre door grootse werelden, wapentuig, ruimteschepen, planeten, wezens te kunnen tekenen die niet steriel ogen. Het is allemaal ambachtig geschilderd, rechtstreeks in kleur, met een voorbeeldig talent zonder gebreken te maskeren. Hermann kan hier een puntje aan zuigen.

Op scenario van de in rechtenkwesties gespecialiseerde advocaat Richard Malka (De Orde van Cicero, Driften) realiseert Giménez een sf-trilogie waarin de aanvankelijke opzet doet denken aan de roman- en filmreeks Divergent. In de achtentwintigste eeuw bepaalt het door zeven onsterfelijke gidsen vastgelegde segmentisme tot welke zeven contreien de mensheid opgedeeld wordt: orde, oorlog, genot, handel, spiritualiteit, creativiteit en arbeid. Door deze strikte organisatie en opdeling kent de galactische unie geen conflict of strijd meer. Individuen bevredigen in de eigen sector elkaars natuurlijke neigingen op basis van dezelfde voorkeuren. Maar er is een probleem gerezen: de mensen worden steeds minder vruchtbaar. Dat zou onherroepelijk naar de verdoemenis van de mensheid leiden. Inmiddels krijgt de zevenjarige Loth, net als andere leeftijdsgenoten, de test om uit te maken welke dominante persoonlijkheid hem later zal sturen naar het segment waarin hij thuishoort. De test wijst uit dat het brutaaltje bifunctioneel is, in tegenspraak met alle fundamenten van het segmentisme, oftewel een gevaar voor het systeem. Veertien jaar later wordt hij toegewezen aan Nieuw-Sparta om hem discipline bij te brengen. Door een liederlijk onderonsje met zijn vriendin mist hij echter de lancering naar zijn nieuwe thuishaven. Daarvoor wordt hij gestraft en voor een tribunaal gebracht. Zo leert hij Jezreël kennen, die zich van haar lot als een soort seksslavin in de lustsector probeerde te onttrekken. Samen beleeft het duo een groots sf-avontuur met verstrekkende gevolgen.

Segmenten is vlot verteld sf-gebroed waarin de ondernemende Loth en de knappe, bijdehante Jezreël de show stelen. Het wordt helemaal interessant als er plots sprake is van een verwoestend virus dat veertien miljard mensenlevens op de oude aardbol kostte. Dat gegeven verweeft Malka met het spektakel dat hij met Giménez ontplooit. Het dikkere deel 3 doorloopt een rommelige vertelling voordat het epos naar een sluitend einde komt. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat het door Glénat in het Frans uitgegeven Segmenten niet eerder vertaald raakte, er is minder leesbaar werk van Giménez vertaald. Als een eresaluut aan de betreurde tekenaar telt Segmenten aardig mee, al is het uiteraard moeilijk om diens fantastische space opera De Metabaronnen te evenaren.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Segmenten
Deel
1-2-3
Pagina's
48 (deel 1-2) • 64 (deel 3)
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
sciencefiction
Extra
Complete trilogie
Terug naar overzicht