Franka 25: Gratis Goud

Tekenaar(s)
Henk Kuijpers
Scenarist(en)
Henk Kuijpers
Uitgeverij
Uitgeverij Franka
Verschijningsdatum

Franka is volwassen

Er zijn tekenaars die een uitzonderlijk herkenbare stijl hebben. De inmiddels 75-jarige Henk Kuijpers behoort zeker tot deze categorie. Zijn hele carrière heeft hij maar één stripreeks gemaakt, inderdaad Franka. Waar de heldin in het begin nog een secretaresse met een waterhoofd was die in het fictieve Groterdam woonde, is ze in de latere albums geëvolueerd naar een moderne, zelfstandige en fysiek aantrekkelijke vrouw. Ze runt een eigen detectivebureau dat zich voornamelijk richt op opdrachten uit de kunstwereld en woont in Amsterdam. Na de dood van haar vriend Rix zien we ook in dit album dat ze niet vies is van een avontuurtje voor een nacht in de armen van een knappe man. Franka is al vele albums volwassen geworden, maar het blijft knap dat Henk Kuijpers zoveel aandacht aan zijn heldin geeft zodat ze ook groeit als persoonlijkheid.

Ook in dit vijfentwintigste album, met de wat eenvoudige titel Gratis Goud, is er uitgebreid nagedacht over de verhaallijn. Behalve de vraag wat nu de reden is waarom het goud van een Engels schip is afgehaald, is de vertelling verder redelijk rechttoe rechtaan. Sommige gebeurtenissen zijn wel erg toevallig en de dader wordt ook makkelijk ontmaskerd, maar voor de rest leveren de 48 pagina's een lezenswaardig, compleet verhaal op. Grafisch legt Kuijpers de lat weer erg hoog. Vooral de scène van het toekomstige Amsterdam op bladzijde 8 en de hedendaagse stad op bladzijde 16 zijn knap neergezet.

We hopen dat er nog een stapel avonturen van Franka verschijnen. Gezien de leeftijd van haar schepper mogen we met een verschijningsritme van één album om de 2 à 3 jaar blij zijn als er in totaal dertig albums zullen verschijnen. Niet alle voorgaande albums zijn even makkelijk te verkrijgen en daarom lijkt ons een integrale uitgave geen slecht idee. Kuijpers stelde zelf al bijzonder uitgebreide making-ofs samen voor elke luxe-editie van zijn albums. Wel bijzonder dat van twee populaire Nederlandse series als Storm en Franka nog geen potentieel lucratieve integrale uitgaven zijn verschenen.

DAI HEINEN

Reeks
Franka
Deel
25
Pagina's
48 (softcover en hardcover) • 96 (luxe)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 10,50
hardcover
€ 19,95
luxe met dossier
€ 49,95