Folchard 1: De Drenkeling

Tekenaar(s)
Johan Neefjes
Scenarist(en)
Marc de Lobie
Uitgeverij
Syndikaat
Verschijningsdatum

Folchard 1: De Drenkeling

829. Een negenjarige jongen is de enige overlevende van een Deens Vikingschip dat voor de kust van Walcheren vergaat. De jonge Noorman wordt opgevangen door monniken in een naburige abdij. Graaf Eggehard (of Eggehart, we lazen beide spellingen) gaat daarmee akkoord, op voorwaarde dat hij na zijn scholing een opleiding krijgt om in dienst te gaan van Frankische soldaten. Drie jaar later kan de knul, Folchard genaamd, niet klagen over zijn bestaan bij de monniken, maar dan wenkt een nieuwe toekomst als rekruut. Folchard heeft zijn voorgeschiedenis als "Vikingheiden" niet mee en moet in het leger latrines legen. Wanneer hij zich tijdens zijn opleiding met houten zwaard en schild moet bewijzen tegen een volwassen overmacht, wint hij het vertrouwen van de Franken. Hij is nu een van hen. Hij heeft zijn oog laten vallen op Elfrida, de dochter van Eggehard, maar er dreigt gevaar van naderende Vikingschepen. Vroeg of laat zullen de Noormannen binnenvallen. En hoe zal Folchard zich dan opstellen?

Dit eerste album is gebaseerd op historische personages en gebeurtenissen. Omdat van die geschiedenis niet veel is nagelaten of in detail bekend heeft uitgever en scenarist Marc de Lobie vrij spel om naar hartenlust zijn eigen verhaal te vertellen. Met een karige hoeveelheid bondige dialogen vertelt hij een goed te volgen flard uit de vroegmiddeleeuwse geschiedenis van Nederland.

Dankzij de Lobies zuinige gebruik van tekst kan Johan Neefjes met overgave prachtige pagina's presenteren die je zelfs begrijpt door enkel te kijken. De zowel romantische, spannende als brutale scènes zijn een lust voor het oog, met een rustig kleurenpalet die de sfeer bepaalt. We kennen Japan-lover Neefjes van de eerder uitgegeven komische manga RunRun, het Europeser getinte Yurei en het ingetogen De Puinhopen van Sari, alle uitgegeven door Hanabi, een imprint van Syndikaat, maar we zullen hem nu vooral onthouden dankzij Folchard, zijn meest overtuigende werk tot nu toe.

Achterin zit een katern met schetsen en personagestudies, terwijl Marc de Lobie interessante achtergrondinformatie geeft over historische figuren, de locaties en de toenmalige periode. Alles bij elkaar is De Drenkeling een boeiende opener van een trilogie die op het einde van de rit vast een mooi geheel zal vormen.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Folchard
Deel
1
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
geschiedenis
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
€ 19,95