Wynona 1: Als de Beer Ontwaakt

Tekenaar(s)
Hans Van Oudenaarden
Scenarist(en)
Hans Van Oudenaarden
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Grotere vrijheden

De VS in de nabije toekomst. De mensheid heeft de coronacrisis doorsparteld en daarna kwam nog een wereldwijde digicalyps, waarbij alles dat op computersystemen werkt onbruikbaar werd. Geen internet, sociale media, games, vliegtuigen, auto's en andere computertechnologie meer, alles terug analoog. Er moet cash betaald worden, auto's rijden weer op fossiele brandstoffen, hoewel schaarste voor rantsoeneringen en conflicten zorgen. Er zijn onlusten en er dreigt een burgeroorlog. Tobarth Reeves, een van de gedoodverfde politieke leiders die het tij zou kunnen doen keren, wordt erin geluisd, vermoedelijk door politici die hun eigen macht niet willen afgeven. Hij is beschuldigd voor een drievoudige moord en wordt normaal gezien over twee dagen ter dood veroordeeld. Aan het begin van het verhaal klopt de indiaanse Wynona Whitehorse bij advocaat Daniel Favreau aan met de vraag Reeves te verdedigen. Favreau kan de centen gebruiken, maar het is ook een persoonlijke zaak, Daniel en Tobarth zijn jeugdvrienden. Daniel kampt tegelijk met zijn eigen demonen. Hij is verslingerd aan de fles en dan zijn er nog die gekke hallucinaties waarin een beer in hem ontwaakt. Tijdens een oproer op straat, waarbij de politie Wynona's voor de suprematie van haar indiaanse volk strijdende zus in elkaar slaat, blijkt de beer meer dan een hallucinatie te zijn...

Wynona is de nieuwste stripproductie van Hans van Oudenaarden, die tevoren met de trilogie Rhonda grote sier maakte en in het Frans en Duits vertaald raakte. Rhonda en Wynona zijn identiek dezelfde figuren, maar het gaat om compleet andere personages. Ook Dutch zien we terug in een andere rol. Stel je jezelf daar maar geen andere vragen bij, het gaat gewoon om uiterlijke gelijkenissen. Dezelfde acteurs in een andere rol. Hans mag dat. Hetzelfde excuus dat Apri Kusbiantoro en Willem Ritstier enkele jaren geleden gebruikten om van Storm de held Saul te maken, was dan weer ridicuul.

Met een gedreven comicaanpak en vol dynamiek in storytelling en bladschikking stuwt Hans zijn verhaal vooruit. Wie al van Rhonda hield, zal Wynona ook hoog inschatten. De setting in de fifties is nu wel ingeruild voor een post-apocalyptisch wereldje, waarin nog niet alles naar de filistijnen is gegaan, met een neerdwarrelend seventieslaagje. Het biedt grotere vrijheden voor Hans die hij bijvoorbeeld uitbuit om extremistische indianen op motoren op te voeren of te spelen met verhoudingen tussen burgers en het veronderstelde gezag. Een mooie aanwinst — letterlijk en figuurlijk! — is Wynona's zusje Tani, een in het rond huppelend en springend meisje met misplaatste idealen. Zij is een van de intrige-elementen die in dit eerste deel nog een beginnetje en een vervolg krijgen. Hoe Hans die elementen allemaal verder tegenover elkaar zal plaatsen, zonder hopelijk te vervallen in de too much-valstrik, moeten we afwachten na de perfecte cliffhanger als orgelpunt van het eerste album.

DAVID STEENHUYSE

Reeks
Wynona
Deel
1
Pagina's
48 (softcover en hardcover) • 64 (luxe)
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
detective
drama
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95
luxe met dossier en ex libris
€ 49,95