Terug naar overzicht

Het ABC van de Strip

Tekenaar(s)
Lük Bey
Scenarist(en)
Lük Bey
Uitgeverij
Bonte
Verschijningsdatum

Fijne eindejaarsconference

Ja, wij houden wel van een goede parodiestrip. Toen we de cover zagen van Het ABC van de Strip verscheen een vette glimlach op ons gezicht. Albumcovers van De Chninkel, Mannen op de Maan, De Schat van Beersel, De Valstrik en Album 26 worden fijntjes nagespeeld door bekende striphelden. Die tekenaar kent alvast zijn klassiekers. Dit kon weleens goed zijn.

En het was ook goed. Luderei aka Lük Bey aka Luc De Ryck heeft, behalve een uitstekende kennis van het klassieke striplandschap, ook een gave. De man kan als een volleerde stand-up comedian een wereldje fileren. Hij kijkt toe, analyseert en slaat dan genadeloos toe. Hierdoor lagen we dubbel bij zijn scherpe waarnemingen over Hec Leemans, Marc Sleen, Henk Kuijpers, Tom Bouden en de grassprieten tellende Steven Dupré. Bovendien vrolijkt Luderei zijn grappen op met cameo’s van alle mogelijk stripfiguren. Niet alle tekeningen zijn super geslaagd, maar elke figuur is herkenbaar waardoor de grappen vlotjes overeind blijven.

Het parodiealbum is alfabetisch opgebouwd. Elke letter is een kort verhaaltje. De G van Goscinny, de N van Nederland, de U van Uitgever, enzovoort. De opbouw is logisch, en zorgt ervoor dat dit ABC meer is dan een bundeling grappige prentjes. Helaas eindigen niet alle korte verhalen met een sterke pointe. Het ABC van de Strip lijdt dus aan het Airplane-, Scary Movie- en The Naked Gun-syndroom. De massa’s grollen reduceren voortdurend de pointes van de korte verhaaltjes. Door de alfabetische insteek mankeert het de strip ook aan een sterke opbouw. Zo inspireerde de X van X-rated de auteur meer dan de Y en Z. Bovendien schiet Luderei met hagel. Elk prentje telt verschillende grappen. Vaak flauw, meestal goed en geregeld opvallend raak. De balans is absoluut positief. Maar het hele album in één ruk uitlezen, was ons toch te veel van het goede. Overdaad schaadt ook hier. Dit is een strip die je best scheurkalendergewijs savoueert.

Luderei heeft met dit parodiealbum het Nederlandstalige en klassieke striplandschap fijntjes in haar hemd gezet. Deze getekende eindejaarsconference over strips verdient zeker jouw aandacht. Dit was leuk!

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Het ABC van de Strip
Pagina's
40
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
humor
Extra
gags
Prijs
€ 19,95
Terug naar overzicht