Limbo 2: Vox Aquarum

Tekenaar(s)
Stephan Louwes
Scenarist(en)
Stephan Louwes
Uitgeverij
Oogachtend
Verschijningsdatum

Fantastische ecologie

Stephan Louwes verraste ons in 2019 met zijn debuut Limbo: Lux in Tenebris (of licht in de duisternis). Vandaag is er Limbo 2: Vox Aquarum, en het gaat niet over de filter van je goudvis.

De wereld waarin Louwes' verhalen zich afspelen zijn biologisch fantastisch, in elke zin van het woord. Weelderig krawietelt er vanalles over de pagina’s, en alles groeit en bloeit alsof men nog nooit van milieuvervuiling of pesticiden gehoord heeft. Zijn personages bewonen deze wondere wereld, en waar ze zich vorige keer vooral op het vasteland bevonden, gaan ze deze keer ook diep onder water. Een ware orgie van paddenstoelen, vissen en andere lichtgevende fauna en flora.

Opnieuw woordeloos, opnieuw een pagina per prent, opnieuw een vast camerastandpunt en opnieuw zwarte en witte lijnen op bruin papier. Op het eerste zicht zou je denken dat het een doorslagje van zijn vorige album is. Wie echter beide albums naast elkaar legt, kan er niet omheen, Louwes is er grafisch nog op vooruitgegaan, alsook verhaaltechnisch. Waar we soms in het eerste album nog wat moesten zoeken naar hoe het verhaal zich afspeelde, konden we nu veel gemakkelijker volgen. Ook zijn de decors minder schetsmatig geworden, en aarzelt hij ook niet om soms het hele decor weg te laten. Straffe platen.

Wie echter een kant-en-klaar verhaaltje verwacht komt hier van een koude kermis thuis. Louwes verwacht dat je als lezer zelf ook jouw huiswerk maakt. Geen uitgeschreven conclusie aan het einde van het verhaal, geen uitgestippelde motieven. Die zal je er zelf moeten uithalen. Opvallend is wel dat de toon hier vrolijker en lichtvoetiger is. Hoopvoller. In deze tijden is dat goud waard.

Daarom lezen wij dit graag, een auteur die ons zelf laat uitmaken wat er gaande is in de strip, zelf ons onze conclusies laat trekken en het verhaal voorlegt om de interpretatie aan ons over te laten. Dat zorgt ervoor dat je een strip blijft herlezen, en blijft herontdekken. Het album blijft hetzelfde, maar het perspectief van de lezer verandert.

Zouden we dan net als Louwes durven zeggen dat je zijn werk zelf moet beoordelen? Ja, dat durven we. Wij vonden het alleszins geweldig. Aan jou om uit te maken of je die mening deelt.

WIM DE TROYER

Reeks
Limbo
Deel
2
Pagina's
96
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
avontuur
fantasy
illustraties
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 22,00