Kale Kop 5: De Handen uit de Mouwen

Tekenaar(s)
Serge Ernst
Scenarist(en)
Zidrou
Uitgeverij
Silvester
Verschijningsdatum

Een mooie stap richting ideale wereld

In een ideale wereld is de strip Kale Kop een evenement. Honderden Rode Kruis-vrijwilligers verkopen dan stripstickers van het fenomeen Kale Kop. Hordes vrijwilligers brengen deze strip aan de man voor het Kinderkankerfonds in plaats van het traditionele bloemetje. In elke wachtzaal van elk kinderziekenhuis ligt dit album er als kennismaking. In een ideale wereld moeten we niet verrast zijn dat deze reeks na het opdoeken van Strip2000, pas nu is opgepikt. Maar wat zijn we hier blij om! Dank u, Silvester. Deze uitgave, hoe bescheiden ze nu ook maar is, is een prima stap richting ideale wereld.

Kale Kop is het synoniem voor de dertienjarige Zita. Het meisje is kaal door leukemie die maar niet uit haar lijfje gaat. Al meer dan negen jaar woont ze in het ziekenhuis. Iedereen kent haar en zij kent iedereen. Opgewekt en blijgezind is ze de lijm tussen de patiënten, hun ouders en het verzorgend personeel.

In dit vijfde deel herpakken de ziekenhuiskinderen zich na het overlijden van Evelien. Terzelfdertijd wordt de bijna tweejarige Rafaël opgenomen voor een kankerbehandeling. Zijn alleenstaande moeder ziet het niet zitten om haar peuter ’s avonds alleen achter te laten en naar een nabijgelegen hotel te trekken. Maar regels zijn regels. Gelukkig is er nog de creatieve Zita.

Ook nu weer is dit geen groot avontuur, wel een breekbaar, herkenbaar verhaal dat elke ouder raakt. Een lach, een traan zijn nooit veraf. Tekenaar Ernst, die we kennen van het maffe Knipoogje van Ernst en het te vergeten De Zappers, is perfect gecast voor deze reeks. Open, ronde tekeningen in pastelkleurtjes maken het onderwerp enorm toegankelijk. Scenarist Zidrou, die in dit deel een schitterende cameo heeft als demente Kuifje-lezer, behandelt dit delicate onderwerp met enorm veel liefde. Zijn Zita is een normaal meisje met normale mensenzorgen en normale mensenwensen. Ze heeft alleen bloedkanker waar haar dokters geen oplossing voor vinden.

Kanker. Ziekenhuis. Dood. Hoop. Leven. Nee, een vrolijk onderwerp is Kale Kop niet. Maar met enorm veel tedere humor maken Zidrou en Ernst het ziekenhuis met haar wrede ziektes menselijk. Nooit wordt het pathetisch, nooit wordt het vrijblijvend, want kanker is wat het is. Prachtstrip met het hart op de juiste plaats.

WOUTER PORTEMAN

Reeks
Kale Kop
Deel
5
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
drama
humor
jeugd
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 7,95