De Killer - Staatszaken 4: Medemensen

Tekenaar(s)
Luc Jacamon
Scenarist(en)
Matz
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum

Een menselijk trekje?

Eigenlijk had ondergetekende zich voorgenomen geen album van De Killer meer aan te schaffen, het was déjà vu geworden en het leek ons wijzer dat de serie in schoonheid was geëindigd na de eerste reeks. Maar we hebben ons toch opnieuw laten verleiden wanneer we een exemplaar zagen staan in de stripwinkel, en kijk: het is best meegevallen.

Het album begint met (te veel) gefilosofeer over de evolutie van de mensheid met veroveringen, kolonisaties en het afschermen van het eigen grondgebied om uit te komen bij de actuele situatie met vluchtelingen en asielzoekers overal in Europa. Meestal door toedoen van mensensmokkelaars gaan zij op zoek naar een beter leven. Killer Denis werkt inmiddels alleen, niet meer met compagnon Nicolas, maar hij krijgt nog wel via Barbara zijn opdrachten van een geheime organisatie of veiligheidsdienst. Hij verblijft teruggetrokken in een mooie afgelegen chalet hoog in de Franse Alpen, een eindje verwijderd van de bewoonde wereld. Tijdens een bergwandeling wordt zijn aandacht getrokken door opvallend veel nachtelijke beweging bij een andere afgelegen chalet waar blijkbaar kinderen worden ondergebracht. Even later stelt hij vast dat twee jonge kinderen, een broer en zus, toevlucht hebben gezocht in zijn chalet. Hij krijgt het echter niet over zijn hart om de kinderen buiten te zetten in de sneeuw en gaat ondertussen een liquidatie uitvoeren in opdracht van Barbara. Bij zijn terugkeer is er opnieuw ingebroken in zijn chalet, hij vindt bloedsporen in de sneeuw, en de twee kinderen zijn verdwenen. Wat is er gebeurd? Werden de kinderen met geweld naar buiten gehaald? Is er een verband met die laatste opdracht tot liquidatie?

Zoals steeds zijn de tekeningen van Luc Jacamon en het scenario van Matz. De reeks krijgt een nieuw elan door killer Denis terug alleen te laten opereren, weliswaar in opdracht van een geheime organisatie. En het lijkt of deze organisatie niet zozeer uit economische of criminele belangen de liquidaties laat uitvoeren, maar almaar meer uit pure gerechtigheid. Is een strikt juridisch strafrechtelijke aanpak daarvoor te lastig of onmogelijk, wat op een geheime overheidsdienst zou kunnen wijzen? We weten het nog niet, maar zijn alleszins benieuwd. En een op rechtvaardigheid geïnspireerd menselijk kantje wekt uiteraard enige sympathie op.

JAN GOFFIN

Reeks
De Killer - Staatszaken
Deel
4
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
thriller
Extra
start van de tweede cyclus
Prijs
€ 15,99