De Killer - Staatszaken 3: Corrigerende Maatregel

Tekenaar(s)
Luc Jacamon
Scenarist(en)
Matz
Uitgeverij
Casterman
Verschijningsdatum

Corrupt bestuur

De schietpartijen en afrekeningen tussen drugsbenden in de Franse havenstad Le Havre lijken onder controle te zijn. Wapentrafiek en extremistisch jihadistisch gedachtegoed treden thans op de voorgrond. In fine van album 2 liep de levering van illegaal zwaar wapentuig door de bende van Mathurin Bouake, rechterhand van Nabil Jebbouri, aan jihadisten fout af. Enkele bendeleden sneuvelen daarbij. De jihadisten waren immers niet bereid te betalen voor de wapens en meenden dat deze gratis geleverd zouden worden uit ideologische overtuiging. In dit album wordt duidelijk dat de Turkse imam van een nieuwe moskee, gefinancierd door een buitenlandse organisatie, iets te maken heeft met deze wapenlevering. Er worden vragen gesteld bij zijn vreemde afkomst en bovendien is de imam gekend voor agressieve preken. Hij verkondigt ook de overtuiging dat de grondwet ondergeschikt is aan religie. Bendeleider Mathurin wil afrekenen met de imam, maar botst op een politieploeg. Tegelijkertijd vindt burgemeester Marchand de tijd gekomen zijn campagne te lanceren om minister te worden onder het mom de orde in het land te herstellen. Zijn bekwaamheid voor een ministerpost wordt door de pers in vraag gesteld, de pers referereert hierbij naar het onveilige bestuur in zijn havenstad en de vele schietpartijen. Marchand zou trouwens ook toelating hebben gegeven voor de bouw van de nieuwe moskee. Het killerteam Denis en Nicolas krijgt een moeilijke opdracht.

Het stramien van deel 3 verloopt zoals de vorige delen: enerzijds zien we de killers Denis en Nicolas, die zware criminelen moeten opruimen, en anderzijds volgen we twee inspecteurs van de gerechtelijke politie, Eddy en Rodrigue, die telkens de nodige vaststellingen moeten doen na de opruimacties en het hunne beginnen te denken van deze zogezegde bendeoorlog. Ook al staat opgeruimd netjes, het is nog steeds niet geweten wie de killers opdrachten geeft. Is het een overheidsdienst? Met de thema’s jihadisme en een extremistische imam wordt alleszins een actuele toets aan het verhaal gegeven.

De ons allerbekende killer Denis blijft het hoofdpersonage. In de periode tussen acties vervult hij een kaderfunctie bij een groot bedrijf en heeft een oppervlakkige relatie met Lydie van de dienst HR. De helft van het album krijgen we de filosofische overpeinzingen van Denis te lezen over globalisme en de machtsverhoudingen in het leven tout court.

Matz staat in voor het scenario en Luc Jacamon voor de tekeningen, waarbij niet veel aandacht  wordt besteed aan achtergronden, maar vooral aan de figuren tijdens de vuurgevechten. Met dit album wordt de cyclus Staatszaken afgesloten. Tijd voor iets anders. Op een ander gebied is daar al de aftrap van gegeven: Michael Fassbender en Tilda Swinton spelen mee in de voor Netflix bestemde verfilming van De Killer door regisseur David Fincher. Op de foto hieronder: Michael Fassbender en Luc Jacamon.

JAN GOFFIN

Reeks
De Killer - Staatszaken
Deel
3
Pagina's
64
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
actie
avontuur
drama
thriller
Extra
laatste deel van de cyclus
Prijs
€ 14,95