Het Weiland achter de Kerk 1: The Pink Clover

Tekenaar(s)
Christian Paty
Scenarist(en)
Crisse
Uitgeverij
Uitgeverij L
Verschijningsdatum

Een landelijk sprookje

Kilkenny, een lieflijk dorp in het landelijke Ierland. De pittoreske kerk staat te midden de weilanden met nog enkele landhuizen errond. Opmerkelijk is dat een kleine pub tegen de zijgevel van de kerk is aangebouwd, The Pink Clover (De Roze Klaver). In de weide achter de kerk graast een kudde schapen en elke ochtend oefent de pastoor zijn sermoen voor deze schapen alsof het zijn parochianen zijn, terwijl hij hen wat lekkers toewerpt. Vanuit een hoge boom wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden door een eekhoorn en een oehoe, sir Doyle, die enigszins als vertellers fungeren. De uil kan vanuit de lucht immers alles overschouwen en de eekhoorn is zo vinnig dat ie zelfs de kerk kan binnenklauteren om wat te spioneren. Op een bepaald ogenblik merken deze twee waarnemers dat de pastoor, de zwartrok, in een auto wordt weggevoerd. Hij wordt meerdere dagen niet meer gezien. Zijn afwezigheid verhit de gemoederen bij de parochianen die verdachte dingen vermoeden en de aangebouwde pub volkomen ongepast vinden. Maar ook bij de kudde schapen ontstaan er spanningen, ze missen hun dagelijkse preek en het lekkers. Bovendien wil de ram zich te veel als leider manifesteren en hij zoekt ook ruzie met de geiten. Enfin, de pastoor bracht duidelijk rust in het dorp. Maar is hij definitief verdwenen? Is hij echt dood?

Een heel leuk album, getekend en ingekleurd door Christian Paty met gepaste teksten van Didier Crisse. Ze kunnen beiden op een heel aannemelijke wijze het gepeins van alle dieren uiten, in woord en daad. Dat zou perfect passen in het vaak nog onverklaarde gedrag van de dieren, alsof het niet zomaar gewoon instinctieve reacties zijn, maar doordachte houdingen. Ze zijn ook heel treffend en toch ludiek neergezet in een mooi en schilderachtig landschap dat je meteen zin doet krijgen om te gaan wandelen in de natuur en die volop te respecteren. 

Zowel de dierenwereld als de kleine trekjes van de mensenwereld komen aan bod. De pastoor doet een beetje denken aan Don Camillo, vertolkt door Fernandel, die in zijn stadje ook steeds de kerk in het midden trachtte te houden tussen zijn parochianen.

Het lijkt alsof de dieren en de natuurlandschappen Christian Paty meer op het lijf geschreven zijn dan sciencefiction en fantasy, waarvoor hij zich in het verleden al meermaals op toelegde met bijdragen aan onder meer Kookaburra Universe (van diezelfde Crisse) en De Orde van de Drakenridders. Het was een fijne kennismaking met Het Weiland achter de Kerk en we zijn benieuwd naar het volgende deel.

JAN GOFFIN

Reeks
Het Weiland achter de Kerk
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
drama
Prijs
softcover
€ 9,95
hardcover
€ 19,95