Terug naar overzicht

Idefix en de Onverzettelijken 1: Romeinen aan de Lijn

Tekenaar(s)
Jean Bastide
Philippe Fenech
Scenarist(en)
Matthieu Choquet
Jérôme Erbin
Yves Coulon
Uitgeverij
Les Éditions Albert René
Verschijningsdatum

Disnix

Bij Toutatis! Als Rataplan van Lucky Luke een spin-off krijgt, waarom zou Obelix’ trouwe viervoetertje Idefix er dan geen krijgen? Het heeft even geduurd voor de piefen bij Les Éditions Albert René de commerciële mogelijkheden ingezien hebben, maar nu is het eindelijk zover! Meer nog: naast de strip is er ook een tekenfilmreeks van tweeënvijftig afleveringen rond het sympathieke en slimme hondje geproduceerd. Hopelijk gaan al deze projecten niet tot een heuse Moulinsart-megalomanie leiden!

In dit eerste album krijgen we drie afleveringen uit de tekenfilmreeks in stripvorm gepresenteerd. Gelukkig heeft men geen stills van de computeranimaties gerecycleerd, maar kregen tekenaars Philippe Fenech (BFF's) en Jean Bastide (Bollie & Billie) de vrije hand om de scenario’s van Yves Coulon, Matthieu Choquet en Jérôme Erbin in stripvorm te hertalen. Wie echter een serieuze breuk met het tekenwerk van Albert Uderzo verwacht, zal op zijn honger blijven zitten.

De avonturen van Idefix moeten we lezen als een prequel op de Asterix-albums. Het zal immers nog twee jaar duren alvorens Obelix het hondje zal adopteren in het album De Ronde van Gallië. Samen met twee andere honden, een kat, een duif en een uil maakt Idefix het de Romeinse bezetter meer dan lastig en zo wordt de thematiek van de hoofdreeks overgeplaatst naar de dierenwereld. Knipogen naar zijn latere baasjes zijn dan ook schering en inslag en dat begint al met de voorstelling van de personages die helemaal op de klassieke Asterix-leest geschoeid is.

In die geest duikt er ook regelmatig een oude bekende in Lutetia op. Zo blijken Abraracourcix — zijn nieuwe naam Heroïx weigeren we in de mond te nemen! — en zijn eega in de lichtstad te wonen en mag ook de puberende Galliër Hippix (uit Asterix en de Noormannen) nog eens zijn opwachting maken.

Deze Idefix en de Onverzettelijken mikt duidelijk op een jonger publiek dan de hoofdreeks en dat heeft natuurlijk zijn implicaties: meer slapstick, minder dubbele bodems en een vrij hoog Disney-gehalte. Niet verkeerd, maar voor ons mocht er nog net iets meer vlees aan het bot zitten.

MARIO STABEL

Reeks
Idefix en de Onverzettelijken
Deel
1
Pagina's
48
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
avontuur
humor
jeugd
Extra
korte verhalen
Prijs
€ 5,95
Terug naar overzicht