In Goed Gezelschap

Tekenaar(s)
Inne Haine
Mathias Van den Berge
Scenarist(en)
Inne Haine
Mathias Van den Berge
Uitgeverij
Oogachtend
Verschijningsdatum

Een dorp in Vlaanderen

Het is mei 1997 en we maken kennis met enkele figuren in de gemeente Lintdorp. Er is bakker Rudy, die met pensioen gaat maar tijdens de viering in het cafe In Goed Gezelschap in elkaar zakt. Zijn vrouw Julia vult daarna de leegte door regelmatige babbeltjes met voorbijgangers te slaan. Daarnaast is er Martin Dupont, die samen met echtgenote Cecile het café runt. Martin doet er alles aan om een succesvol charmezanger te worden. Dat is niet helemaal naar de zin van Cecile die dan alleen instaat voor het café, het huishouden en ook voor de inwonende schoonvader Edgar die alles rondom hem bespiedt. Verder is er Elise, die als vakantiejob de vaste postbode een maand vervangt. De vriend van Elise, Franky, komt aan de kost als drugsdealer voor twee verschillende leveranciers, die echter niet akkoord zijn met deze concurrentie en alleenheerschappij wensen. De paden van deze personages zullen elkaar kruisen en dat loopt niet goed af.

Zowel het scenario als de tekeningen zijn van Inne Haine samen met Mathias Van den Berge, die in het echte leven ook een koppel vormen. Van Inne Haine verscheen eerder in 2014 Het Mirakel van Vierves met opvallend mooie herfstkleuren. Voor het album In Goed Gezelschap zijn ze van start gegaan in 2018 en ze vonden hun inspiratie hiervoor bij de echte Vlaamse charmezangers Danny De Roover en Steven Tielens. De charmante dorpsmentaliteit van verschillende oprechte en ongecompliceerde figuren wekt automatisch sympathie op. De charme en het goede humeur straalt ook van hen af. Da’s uiteraard minder het geval bij figuren die slechte bijbedoelingen hebben.

De tekenstijl is rechttoe rechtaan, zonder franje, statisch, een klare lijn met frisse kleuren. De kadertjes zijn niet omlijnd wat het luchtiger maakt. Origineel zijn de bespiedingen door de lichtjes demente Edgar, in beeld gebracht als een rechtvaardige scoutsjongen — een jong Kuifje — die de verdachte handelingen van anderen observeert en daar soms foute conclusies uit trekt. Ook origineel zijn de verfrommelde briefjes of dagboekuittreksels van Elise waarop de overpeinzingen te lezen zijn over haar vader en haar vriend. De leuke schutbladen van de cover werden duidelijk geïnspireerd door de albums van Kuifje waar steevast heel wat personages louter in silhouet of in het wit werden weergegeven.

Het album laat je achter met een glimlach.

JAN GOFFIN

Reeks
In Goed Gezelschap
Pagina's
144
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 29,90