250 of 1728
De Grote Zeeslagen 18: De Falklands
De Royal Navy rolt met de spieren
Een historische weergave van een grote zeeslag met veel vliegtuigen? Dan beperkt Jean-Yves Delitte (Black Crow, Belem, Black Beard) zich tot het (gekende) scenario. Voor de tekeningen doet hij beroep op Marco Bianchini (999 - De Dageraad van het Niets, Witte Termiet). Marco krijgt assistentie van Francesco Mercoldi die hiermee zijn debuut maakt in de stripwereld. Dochter Douchka Delitte zorgt al een tijdje voor de prachtige inkleuring, zoals ze ook al deed met onder andere Black Beard en het recent gestarte De Buizerd.
In de reeks De Grote Zeeslagen kunnen we via een kleurcode op de rug van het album netjes terugvinden in welk tijdvak we ons bevinden. De Falklands krijgt een rode kleur en speelt zich af in de Nieuwste Tijd. In 1981 komt de militaire junta onder leiding van generaal Leopoldo Galtieri aan de macht in Argentinië. Het land zit echter in een ongeziene financiële crisis. Geen probleem, we maken de bevolking even blij met wat in te spelen op nationalistische gevoelens. Als we de Britten nu eens wegjagen uit de Falklands! Een goeie oorlog leidt de aandacht af en verenigt het volk rond de nationale vlag. Het zijn natuurlijk maar eilandjes van een twaalfduizend vierkante kilometer groot, met lage temperaturen en veel neerslag... Maar de symbolische betekenis mag je toch niet onderschatten. En het Verenigd Koninkrijk zal wel niet op de bezetting reageren... Maar Margaret Thatcher wil maar wat graag herverkozen worden! Op 2 april 1982 starten de Argentijnen dan toch met hun invasieplan. De HMS Sheffield wordt op 4 mei 1982 getroffen door een Exocet-raket van Franse makelij. Na een strijd van tweeënzeventig dagen kunnen de Britten de eilanden toch heroveren. Dit betekent meteen ook het einde van de junta. Dichter Jorge Luis Borges denkt er het zijne van: "Het was een oorlog tussen twee kaalkoppen om een kam!" Van een prachtige samenvatting gesproken.
Om het verhaal wat meer diepgang te geven, krijgen we extra info over twee personages. Agustin Tosco Valdès durft het aan stevige kritiek te uiten en dat zou hem en zijn familie duur kunnen komen te staan. Aan de Britse kant wordt luitenant Liam Brown neergehaald en hij kan zich ternauwernood redden met zijn schietstoel. Hoog tijd voor de S.A.S. (Special Air Service) om in actie te treden en de luitenant veilig terug te brengen.
De prachtige tekeningen van Marco Bianchini laten ons dit spannende avontuur herbeleven. We herinneren ons inderdaad enkele zenuwachtige maanden. Het laatste woord is uiteraard voor Margaret Thatcher (1925-2013): "Een man kan de Everest voor zichzelf beklimmen, maar op de top plant hij de vlag voor zijn land!"
CHRIS HUYBRECHTS
250 of 1728