Het Echte Verhaal van de Far West 1: Jesse James

Tekenaar(s)
Chris Regnault
Scenarist(en)
Dobbs
Chris Regnault
Farid Ameur
Uitgeverij
Glénat
Verschijningsdatum

De mens achter de legende

1863, de Amerikaanse Burgeroorlog verscheurt de jonge Verenigde Staten en brengt op het terrein het allerslechtste in de mensen naar boven. Voor de Zuidelijken staat hun manier van leven op de helling. In hun ogen is Abraham Lincoln niet meer dan een dictator. In Missouri organiseren milities zich om de Yankees met guerillatactieken het leven zuur te maken. Jesses broer Frank is lid van de bende van Bill Anderson, een Zuidelijke militair die met zijn Bushwackers meedogenloze raids uitvoert op Noordelijke soldaten. In een zoektocht naar Frank James wordt de vader van Frank en Jesse voor Jesses ogen opgehangen. Deze gebeurtenis laat diepe wonden na en jaagt Jesse definitief op het slechte pad. Na de oorlog vormen Jesse, Frank en de Younger brothers een bende die tal van bankovervallen op zijn naam zal zetten. Maar al te vaak wordt de wetgever voor schut gezet en de bedragen die buitgemaakt worden, zijn meer dan de moeite waard. Ook geweld wordt niet geschuwd. Tijd dat er korte metten gemaakt wordt met Jesse en zijn bende. Wat volgt is een kat- en muisspel tussen de Jamesen en de Younger-bende enerzijds en de Pinkertons anderzijds. Deze geheime agenten schuwen zelf geen geweld. Jesse zal uitgroeien tot een legende, verguisd door de een, aanbeden door de ander.

Chris Regnault en Dobbs verzorgen samen het scenario van Jesse James. Hiervoor kregen ze vakkundig advies van Farid Ameur (Zij Schreven Geschiedenis: Lincoln), specialist in de Amerikaanse geschiedenis. Het verhaal zoomt in op de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Jesse James en geeft meer diepgang in de mens achter de legende. We laten het aan de lezer over om zelf een oordeel te vormen over Jesse, rekening houdend met de tijdsgeest en het harde leven in het toenmalige Wilde Westen. Regnault en Dobbs sparen de lezer allerminst. Brutale gevechtsscènes worden expliciet in beeld gebracht, waardoor dit misschien toch wel niet de meest geschikte western is voor de jonge lezers onder ons. Ondergetekende is inmiddels wel een en ander gewend, maar we geven grif toe dat Jesse James ons even sprakeloos achterliet. Het is een huizenhoog cliché, maar de realiteit overtreft soms elke vorm van fictie. Dikke pluim voor de scenaristen!

Chris Regnault verzorgt ook het tekenwerk van dit verhaal. Er zijn duidelijk invloeden van enkele grootheden uit het westerngenre. Een vleugje Michel Blanc-Dumont (De Jonge Jaren van Blueberry) en zelfs wat toetsen van Ralph Meyer (Undertaker). Vakkundig uitgewerkt in een geheel eigen stijl die ons aangenaam verrast.

Tot slot is er ook een kort, maar zeer informatief dossier om nog wat meer diepgang te geven. Af is af!

Als binnenkomer kan dit alvast tellen. We hopen ten zeerste dat ook het tweede deel uit Het Echte Verhaal van de Far West rond Wild Bill Hickok dit niveau haalt. Het zou zomaar kunnen dat er een zeer goede, nieuwe westernreeks geboren is!

JACKY CORNELIS

Reeks
Het Echte Verhaal van de Far West
Deel
1
Pagina's
56
Uitvoering
Softcover en hardcover
Genre(s)
western
Extra
compleet verhaal
Prijs
softcover
€ 9,50
hardcover
€ 17,95