Katten 1: De Katten van Morgen

Tekenaar(s)
Naïs Quin
Scenarist(en)
PoG
Uitgeverij
Daedalus
Verschijningsdatum

Chat GPT?

In het jaar tweeduizend en zoveel blijkt Frankrijk serieus op zijn kop te staan. Mensen slaan elkaar voor het minste de hersens in en als er nog gele hesjes zijn, kleuren ze nu bloedrood. De katten (het verhaal wordt verteld vanuit hun perspectief!) kunnen aanvankelijk niet anders dan lijdzaam toezien als hun geprivilegieerde leventjes overhoop gegooid worden. Buurpoezen Bastet en Pythagoras willen zich niet neerleggen bij de situatie en zetten een stille revolutie op poten. Dat Pythagoras een speciaal geval is, wordt al snel duidelijk. Via een derde oog kan hij immers info van het internet in zijn kattenkoppie downloaden. Toch is het vooral Bastet die op tijd en stond de nodige initiatieven neemt en de neuzen in de juiste richting zet.

Deze De Katten van Morgen is een verstripping van Demain les Chats, een roman van Bernhard Werber. Zelf beschrijft de man zijn werken nogal eens als filosofische fictie en daar kunnen we ons wel in vinden. We herkenden in dit album flarden uit Lord of the Flies, Watership Down en nogal wat gekende dystopische elementen, maar Werber weet er een mooi en origineel geheel van te maken dat geen seconde verveelt. Toch kunnen we ons voorstellen dat dit album geen allemansvriend is, aangezien dergelijke verhalen nogal eens op het randje van de geloofwaardigheid durven balanceren. Wij lieten ons in elk geval graag meevoeren op het vlotte scenario van Olivier Pog en de sfeervolle tekeningen van Naïs Quin.

Hoewel het verhaal op zich afgerond is, heeft Werber nog twee andere boeken toegevoegd aan deze kattencyclus. Een volgend deel, Sa Majesté des Chats, is ondertussen ook al verstript door hetzelfde duo.

MARIO STABEL

Reeks
Katten - Daedalus
Gebaseerd op
de roman van Bernard Werber
Pagina's
144
Uitvoering
Hardcover
Genre(s)
drama
Extra
deel 1 van trilogie
Prijs
€ 29,95