Salto & Ubba 1

Tekenaar(s)
Wilbert van der Steen
Scenarist(en)
Wilbert van der Steen
Uitgeverij
Steenbook
Verschijningsdatum

Burleske beren

Met burlesque stripteases ben je als cultuurliefhebber natuurlijk vertrouwd. Sinds een aantal jaren doet ook in de gay scene een mannelijke tegenhanger de ronde, waarbij de plagerige dames met wespentailles vervangen zijn door heren met vaak tonronde gestalten. Anders dan bij Chippendales-achtige stripacts speelt hierbij echter niet het perfecte lijf de hoofdrol, maar is de bearlesque performance meer theatraal en speels, vaak met een ironische knipoog, waarbij het lijf meer gezien mag worden zoals het is. Bearlesque acts draaien rond bewustwording van het eigen lichaamsbeeld. Zoals personage Salto — die inderdaad iets van een dikke knuffelbeer heeft — zelf aangeeft, gaat het om de vrijheid zichzelf bloot te geven, en daardoor zichzelf sexy te voelen.

Salto en Ubba zijn een homokoppel. Denk Modern Family-gewijs aan de personages Cameron en Mitchell: "Ubby" is de nuchtere en onopvallende tot zakelijke "hubby" van het paar (en professioneel zelfstandig schoonmaker), Salto is de exuberante, emotionele tot dramatische component van het koppel. Dat hij een bearlesque performer is, mag dus niet verwonderen. Business is slow, echter. Bovendien zijn er kapers op de kust: een andere performer dreigt zijn plaats in te nemen in het theater. Wat uiteraard een groteske Cameroneske jaloezie en rivaliteit oplevert. Om zijn zinnen wat te verzetten, raadt Ubba hem een nevenproject aan: een workshop voor hobbyisten-bears opzetten.

Een dun verhaaltje dat eigenlijk amper een stripteasekostuumpje om het lijf heeft, maar het gaat dan ook meer over het in alle vrijheid volgen van je natuurlijke instincten en die alle ruimte te geven. En over de relatie tussen Salto en Ubba: de twee zijn dolverliefd — wat de auteur niet nalaat om telkens weer te tonen in tedere knuffels en kussen, en zelfs douchescènes — maar ze voelen toch de prikkels die van anderen uitgaan en die leiden tot fantasieën. Maar hun ontroerende bezorgdheid voor elkaar maakt hun liefde enkel sterker. Het eenvoudige verhaal en de weinig ingewikkelde personages (en het vermijden van al te expliciete scènes) maken het boek dan ook zeker toegankelijk voor jonge lezers. Aan de uitbundige personages en het zwierige en kleurrijke tekenwerk merk je dat de auteur plezier beleeft aan het huishouden Salto & Ubba. Wilbert Van der Steens toegankelijke tekeningen zijn in dit vlotte en grafisch dynamische boek zelfs sterker dan ooit.

In de strip is homoseksualiteit al langer geen taboe meer — zelfs Lucky Luke waagt er zich aan — en dus achtte Van der Steen (Ayak + Por, met Marc Legendre, en Zon / Licht) de tijd rijp voor een verhaal over herenliefde, waarin hij iets van zichzelf kon steken. Niettemin moest de met de Willy Vandersteenprijs bekroonde auteur het boek realiseren via crowdfunding en uitgeven in eigen beheer.

KOEN DRIESSENS

Reeks
Salto & Ubba
Deel
1
Pagina's
88
Uitvoering
Softcover
Genre(s)
humor
Extra
compleet verhaal
Prijs
€ 16,95